Domů

Modulová měřidla EM s komunikací

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Napsal uživatel Miroslav Götz, KBH Energy s.r.o.   
Pátek, 21. srpen 2009

kbh_metres_titlNovinkou tohoto roku v sortimentu firmy Janitza je řada modulových měřidel elektrické práce a ostatních elektrických veličin určených pro montáž na DIN lištu. Tím je ucelen sortiment společnosti, v předchozích letech orientovaný zejména na panelové analyzátory sítě pro nepřímé měření.
Zkušenosti ukazují, že pro plnění úkolů managementu nákladů a energie postačuje sledování spotřeby odběrného místa pomocí jednodušších přístrojů (ve smyslu rozsahu měřených elektrických veličin), nicméně podstatným požadavkem je přiřazení času naměřeným hodnotám a dále pak načtení všech dat do společné databáze, tak aby byl umožněn komplexní pohled na problematiku.
I v České republice se dávají samozřejmostí principy kvality a zlepšování Six Sigma, TQM a další, směřující k co neúčelnějšímu vynakládání podnikových prostředků. Typickou rozhodovací úlohou je pak zejména, vyhodnocení a výběr alternativ energetických úspor, zaměřený na nejpalčivější místa. Přístup Monitoring and Targeting (Sledování a vytipování kritických míst) prakticky předpokládá realizaci systémů měření.

kbh_metres_1

Řešení firmy Janitza
Firma Janitza připravila kompletní systém Energy managementu zahrnující prostředky od nejjednodušší po pokročilá měření kvality energie a jejich integraci v softwarové nadstavbě Gridvis, pracující nad MySQL databází.
Jak bylo uvedeno výše, panelové analyzátory mohou být částo luxusem a požadavkům sledování vyhoví i jednodušší přístroje. Sortiment je proto doplněn modulovými měřidly EM, která umožňující odečet na místě a přenos základních elektrických veličin, a to buď pomocí signálů z impulzních výstupů, nebo připojením přídavného komunikačního modulu (optická komunikace, viz obrázek), volitelně s protokoly M-Bus, Modbus RTU nebo EIB-KNX.
Smyslem komunikace je dálkový přenos naměřených dat pro další zpracování, např. vyhodnocení nákladů, fakturace, procesní data pro jiné přístroje apod. Základní verze komunikačních modulů umožňuje přenos spotřeby elektrické činné a jalové práce (stav číselníků), plná verze komunikačního modulu pak navíc napětí, proud, frekvenci, účiník a činný a jalový výkon. Pomocí komunkačních modulů lze přenášet data do řídícího systému, nebo také do již dřívě představeného přístroje UMG 604.
Základní charakteristiky EM řady přístrojů jsou následující:

  • Komunikační moduly: Modbus (až 115 kBaud), M-Bus (300-9600 Baud), EIB-KNX (9600 Baud).
  • Dvojice impulzních výstupů – činná a jalová elektrická práce.
  • Přímé měření do 125 A (vodič 50 mm2), nepřímé měření ../5A.
  • Dvoutarifová počitadla (aktivace na digitálním vstupu).
  • Volitelně kalibrace podle MID.
  • Plombovatelné kryty přívodů a vývodů.
  • Čtyřkvadrantové měření.
  • Měření činného a jalového výkonu a elektrické práce.
  • Třída přesnosti 1.
kbh_metres_2

Doporučené využití:

  • Náhrada zastaralých analogových a digitálních měřidel
  • Sběr dat pro vyhodnocení zátěžových profilů
  • Sběr dat pro kalkulace energetické náročnosti výroby a alokaci energetických nákladů
  • Údaje pro management nákladů a elektronickou fakturaci.

Ilustrace naznačuje možnosti integrace přístrojů EM do systému sledování rozvodu elektrické energie. Přenos naměřených dat do místní sítě nebo Internet zajišťuje přístroj UMG 604. Přístroje EM jsou připojeny k blíže neurčenému centrálnímu řídicímu systému pracujících s kompatibilními protokoly. Pokud je zájem pouze o stavy činné a elektrické práce a je možná instalace kabelů pro přenos impulzů (vzdálenost max 100 m, zatímco RS485 až 2 km s možností instalace zesilovačů), je alternativou instalace modulu sběru dat Pro Data, umožňující odečet hodnot z 16 impulzních měřidel a jejich přenos po RS485 protokolem Modbus RTU.

kbh_metres_3


KBH Energy Pardubice
KBH Energy Pardubice je dlouholetým partnerem firym Janitza s bohatými zkušenostmi s aplikací jejich přístrojů. Představené přístroje EM představují flexibilní řešení měřidel elektrické práce s impulzními výstupy, které v případě potřeby lze jednoduše rozšířit pomocí komunikačního modulu o možnost připojení k řídicímu systému, a nebo začlenění do komunikační sítě.

kbh
KBH Energy s.r.o.
Na Spravedlnosti 1533
530 02 Pardubice
Tel: 777 730 004
email: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
www.kbh.cz

 
insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky