Domů

Průmyslové bateriové osciloskopy

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Napsal uživatel redakce Etm   
Sobota, 27. prosinec 2008
Průmyslové bateriové osciloskopyOsciloskop, původně přístroj určený k zobrazování časově se měnících signálů, se stal nenahraditelným pomocníkem při práci s elektrickými signály. Jedním ze základních kritérií výběru osciloskopu je daný typ aplikací a prostředí ve kterém bude osciloskop používán.Osciloskopy můžeme rozdělit na laboratorní a průmyslové. Průmyslové osciloskopy se od laboratorních liší především konstrukcí a to nejen mechanickou ale i způsobem provedení elektrických obvodů. Jedná se tedy o robustní přístroje napájené z baterií. Jednotlivé kanály jsou od sebe galvanicky oddělené a jsou plovoucí. Pomocí takové koncepce osciloskopu je možné měřit bez obav každým kanálem signál na jiném potenciálu (například napětí na výstupu frekvenčního měniče a zároveň řídící signály regulačního obvodu). Bez oddělených a plovoucích kanálů je takové měření věcí naprosto nemyslitelnou. Dalším rozdílem mezi průmyslovým a laboratorním osciloskopem je kategorie bezpečnosti. Většina laboratorních osciloskopů spadá do kategorie CAT I. Narozdíl od průmyslových osciloskopů dosahujících kategorie bezpečnosti až CAT III 600V nedokáží odolávat jevům, které se vyskytují v průmyslových rozvodech. Jde především o přepětí a přechodné jevy, ke kterým v takových instalacích běžně dochází.

Průmyslové bateriové osciloskopy
Obr. 1 Scopemeter Fluke 225

Nové osciloskopy Fluke 215 a 225
Žhavou novinkou z dílny Fluke jsou nové scopemetry Fluke 215 (100 MHz) a Fluke 225 (200 MHz) (obr. 1). Navazují na velice úspěšnou řadu osciloskopů Fluke 190 series. Jedná se vlastně o vylepšenou verzi modelů Fluke 196 a Fluke 199 Nejvýznamnější změnou je implementace funkce kontroly průmyslových sběrnic podobně, jak je tomu u modelu Fluke 125. Dá se říci, že jde v podstatě o zkoušečku průmyslových sběrnic. Výstupem měření je informace o tom, zda sběrnice pracuje, či nepracuje správně. Při měření ověřujeme kvalitu signálu z hlediska náběžné a sestupné hrany signálu, úrovní, šířky pulzů, zkreslením rušení a jitteru. Naměřené parametry jsou srovnávány s korektními hodnotami definovanými příslušným protokolem. Podle naměřených parametrů jsme schopni vyhodnotit chyby jako nesprávné zatížení, přerušení nebo zkrat a odrazy na lince. V přístroji jsou zahrnuty sběrnice CAN-bus, Fieldbus (H1), Profibus (PD a PA), Průmyslový Ethernet, AS-i bus, Interbus S (RS-485), Mod-bus (RS-232, RS-485), RS-232, RS-485 a uživatelsky definovatelná sběrnice. Součástí dodávky je sada adaptérů pro připojení osciloskopu na testovanou sběrnici (obr. 3). Jedná se o tři adaptéry zakončené příslušnými konektory (z jedné strany male z druhé female). Tyto adaptéry lze objednat i k osciloskopu Fluke 125.

Průmyslové bateriové osciloskopy
Obr. 2 Scopemetter Fluke 125

Osciloskopy Fluke řady 120
Většina techniků pracujících v údržbě či servisu elektronických zařízení zná scopemetery Fluke řady 120 (obr. 2) a již se s nimi někdy setkala. Jedná se o velmi populární a zdařilou kombinaci ručního osciloskopu a multimetru s frekvenčním rozsahem 20 MHz nebo 40 MHz. Model Fluke 124 vychází konstrukčně z modelu 123, využívá všech jeho osvědčených vlastností. Jeho pouzdro je mechanicky odolné konstruované do tvrdého průmyslového prostředí, jednoduše se ovládá, má funkci „Connect and View“, tedy „připoj a zobraz“, díky které se uživatel může soustředit na měřený předmět a ne na nastavování přístroje. Hlavním přínosem modelu 124 je rozšíření frekvenčního rozsahu do 40 MHz oproti modelu 123 s šířkou pásma 20 MHz. V obou případech se jedná o dvoukanálový osciloskop kombinovaný s True RMS multimetrem se zobrazením až 5000 číslic. Přístroj Fluke 125 navazuje na Fluke 124. Je to opět 40MHz osciloskop rozšířený o funkci harmonické analýzy a režim vyšetřování stavu sériových průmyslových sběrnic (CAN-bus, Profi-bus, RS-232 a mnoha dalších). Tyto sběrnice neanalyzuje z pohledu datové komunikace na sběrnici, ale z hlediska kvality signálu. Rozhodující je přitom úroveň signálu, náběžné a sestupné hrany, deformace signálu a jitter. Dává nám tedy rychlou informaci, zda na sběrnici probíhá, či neprobíhá správná komunikace.

Průmyslové bateriové osciloskopy
Obr. 3 Adaptér BHT190 pro připojení osciloskopu do testované sběrnice

Osciloskopy Fluke řady 190
Řada Fluke 190 zahrnuje tři modely. Fluke 192 - 60 MHz, 500 MSa/s, osciloskop, Fluke 196 – 100 MHz osciloskop s rychlostí vzorkování až 1 GSa/s a Fluke 199 – 200 MHz, 2,5 GSa/s. Ač se jedná o ruční průmyslové osciloskopy, co do parametrů si v ničem nezadají se srovnatelnými laboratorními osciloskopy. Vzorkovací paměť každého kanálu pojme až 3000 bodů. Stejně jako osciloskopy řady 120 obsahuje digitální multimetr.
Je vybaven řadou funkcí které s výhodou použijeme při měření a hledání problémů v průmyslových instalacích. V režimu Trend Plot a Trend Meter můžeme zaznamenávat trend parametru odměřovaného z průběhu na vstupu osciloskopu, nebo jakýkoli parametr měřený na svorkách multimetru. Oba osciloskopické vstupy jsou konfigurovatelné a máme možnost nastavit jejich citlivost a převod. K osciloskopu je pak možné připojit jakoukoli sondu. S použitím proudové sondy je pak možné měřit i výkon, a to jak hodnotu činného výkonu, tak i zobrazit časový průběh výkonu. Unikátní vlastností Přístroje Fluke 199 je paměť o hloubce 27 000 bodů, do které jsou průběžně zaznamenávány průběhy signálů, a to tím způsobem, že aktuální snímek vždy přemazává snímek který je v paměti nejstarší. Máme tedy možnost kdykoli zalistovat až ve stovce předešlých obrazovek.

Více informací k těmto produktů získáte u Blue Panthers.r.o. , nebo zde: http://www.blue-panther.cz/fluke-225c

 
insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky