Domů

ZEROTESTpro - Měřič impedance poruchové smyčky

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 1
NejhoršíNejlepší 
Napsal uživatel ILLKO s.r.o.   
Pondělí, 27. únor 2012

illko_1_titl

Společnost ILLKO z Blanska zahájila v říjnu prodej dalšího měřicího přístroje z nové řady jednoúčelových revizních přístrojů. Dva typy z této řady – měřič proudových chráničů FITESTpro a měřič izolačního odporu a přepěťových ochran GIGATESTpro, se již více než rok úspěšně prodávají nejen v tuzemsku, ale i v zahraničí. Lze předpokládat, že na jejich úspěch naváže i další přístroj z této řady – měřič impedance poruchové smyčky ZEROTESTpro.

Přístroje jsou vestavěny v pouzdrech s originálním designem a s unikátním, patentově chráněným, systémem uložení měřicích hrotů v přepravní poloze. Přístroje jsou vybaveny svítícím vícebarevným displejem vyrobeným moderní technologií OLED, která zajišťuje jeho velmi dobrou čitelnost za jakýchkoliv světelných podmínek. Měřený objekt je také možno osvětlit bílým světlem vysoce svítivé LED umístěné na čelní straně pouzdra.

Napájení přístrojů zajišťují 4 ks baterií velikosti AAA, které lze nahradit akumulátory s možností jejich dobíjení přímo v přístroji. Automatické přepnutí do úsporného režimu a posléze i vypnutí přístroje, není-li s přístrojem manipulováno, zaručuje dlouhou výdrž baterií.

ZEROTESTpro

ZEROTESTpro je přístroj určený k měření impedance poruchové smyčky při ověřování funkčnosti ochrany samočinným odpojením od zdroje.

Přístrojem lze měřit impedanci poruchové smyčky ve dvou režimech. Pro měření v instalacích jištěných pojistkami a jističi je určený režim měření pomocí několika půlvln síťového napětí. V obvodech jištěných proudovými chrániči lze měřit velmi krátkými proudovými pulzy, které chránič nevybaví (obr. 3).

Na displeji přístroje lze zobrazit řadu doplňujících údajů, jako například vyhodnocení naměřené impedance s ohledem na předřazené jištění (obr. 1 a 2), zobrazení změřené impedance s připočtenou chybou měření, 1,5 násobek změřené impedance a zkratový proud. Proto je přístroj vybaven dvěma režimy zobrazení na displeji. V jednom režimu je možno menším písmem zobrazit na displeji několik údajů současně, ve druhém režimu pak je preferována maximální čitelnost zvoleného zobrazení a na displeji je velkým písmem zobrazen pouze požadovaný údaj (obr. 4).

illko_1_1 illko_1_2
Obr. 1

Obr. 2

illko_1_3 illko_1_4
Obr. 3 Obr. 4

Měřicí funkce přístroje

  • Měření impedance poruchové smyčky.
  • Měření impedance poruchové smyčky v obvodech s proudovým chráničem.
  • Měření napětí.
  • Fázová zkoušečka.

Další funkce přístroje

  • Okamžité vyhodnocení naměřené impedance pomocí tabulky charakteristik jistících prvků uložené v paměti.
  • Zobrazení vypočítaného zkratového proudu odpovídajícího naměřené impedanci.
  • Zobrazení vypočítaného 1,5 násobku naměřené impedance.
  • Zobrazení vypočítané maximální hodnoty impedance po zahrnutí chyby měření.

Vybrané technické parametry

  • Rozsah měření impedance: 0,00–200 Ω (ve třech rozsazích)
  • Jmenovitý rozsah dle ČSN EN 61557: 0,27–200 Ω
  • Zatěžovací odpor: 50 Ω (proměnný počet pulzů 10 ms)
  • Rozsah měření impedance v obvodech s RCD: 0,0–200 Ω (ve dvou rozsazích)
  • Jmenovitý rozsah měření v obvodech s RCD: 0,8–200 Ω

illko_1_5

Závěr

Nová řada jednoúčelových měřicích přístrojů je koncipována tak, aby uspokojila uživatele, požadující malý lehký přístroj, který je snadno ovladatelný, jeho použití nevyžaduje dlouhou přípravu a ovládání základních funkcí je intuitivní. Tvar malého pouzdra, drženého při měření v ruce, předurčuje přístroje k měření v obtížně přístupných prostorách a díky malé váze, velikosti a kompaktnímu tvaru je lze nosit s sebou jako trvalou součást výbavy brašny servisního technika, elektromontéra nebo i revizního technika.

Měření impedance poruchové smyčky je jedním z nejčastějších měření, které se v elektrických instalacích provádí. Lze proto předpokládat, že nový přístroj ZEROTESTpro, obsahující celou řadu funkcí spojených s měřením této veličiny, si najde cestu nejen mezi revizní techniky, ale i mezi další uživatele, kteří pro něj naleznou uplatnění při montážích, údržbě a revizích elektrických sítí.

 

ILLKO, s.r.o.
Masarykova 2226
678 01 Blansko
tel./fax: +420 516 417 355
e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
www.illko.cz

 
insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky