Domů

Ochrana před bleskem a přepětím pro zemědělské objekty

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Napsal uživatel Ing. Jiří Kutáč, člen TNK 22 a TNK 97   
Pátek, 17. červenec 2009
zemedelstvi_blesk_titlKomplexní elektrické, elektronické a informačně-technické zařízení je zobrazeno na obrázku č. 1. Mnoho procesů je automatických a plně řízených počítači. V dnešní době je funkční datová síť důležitým faktorem nejen v průmyslu, ale také v zemědělství. Instalace svodičů přepětí je nutnou ochranou zařízení před bleskem a přepětím vůči energeticky bohatým přechodným přepětím.

Koncepce ochrany

Příkladem vysokého stupně automatizace v zemědělství je chov dobytka. Vysoce moderní elektrické a elektronické zařízení jako je například automatické dojící (obr. 1), krmící (obr. 2), odsávací a mycí zařízení (obr. 3) včetně topení a ohřevu užitkové vody (obr. 4) by mělo zabezpečit bezproblémový provoz. Dojící zařízení (obr. 5) pracuje kupříkladu v moderním zemědělství plně automaticky. Krávy jsou dojeny v přirozeném termínu dvakrát za den – ráno a večer (vždy ve stejném čase). Mléko je stáčeno dojícím zařízením do odstřeďovače a množství mléka je ihned zaznamenáno a evidováno v elektronickém systému a v režimu online přeneseno a uloženo do serveru velínu.

zemedelstvi_blesk_1
zemedelstvi_blesk_2
Každé zvíře má na noze evidenční čip pro svou identifikaci a registraci. Vedle množství mléka jsou uložena v systému pod jménem následující data:
  • datum narození;
  • rodokmen;
  • dobu březí;
  • nemoci;
  • dávky krmení.

zemedelstvi_blesk_3
zemedelstvi_blesk_4

Zemědělec může dosáhnout například změny v množství mléka, které může měnit vhodnou změnou krmení a tím tento stav rychle kompenzovat.
Výpadek technologických zařízení vlivem přepětí přináší nepředvídatelné následky pro provozovatele a zvířata například:

  • zdravotní problémy zvířat;
  • časové výpadky technologie;
  • vícenáklady na zdravotní ošetření zvířat;
  • vyšší náklady na obnovu dat;
  • náklady na zajištění nových detekčních přístrojů a s tím spojený časový výpadek.
zemedelstvi_blesk_5
zemedelstvi_blesk_6

Příklady z praxe
Noviny – Donaukurier Online 29. 6. 2001
Blesk zabil krávu ve stodole.
Výpadek proudu vlivem blesku udusil prasata
Mnichov: Při bouřce v noci na čtvrtek došlo po zásahu blesku k požáru stodoly v okrese Roth.
Gunzenhausen: Po úderu blesku byla ve stodole zabita kráva.
Kempten: Při silné průtrži mračen spadlo během jedné hodiny 21 litrů vody na jeden metr čtvereční.

Oberpfalznet 16. 6. 2003
60 ks dobytka uhořelo ve stodole. Blesk zapálil zemědělskou stavbu v Kainsrichtu – škoda 500 000 Euro. Kainsricht: Blesk udeřil v sobotu navečer do zemědělské stavby a stavba spolu s dalšími dvěma budovami začala hořet. 60 ks dobytka uhořelo. 70-letý majitel utrpěl šok. Vzniklá škoda se přesáhla výši 500 000 Euro.

Zprávy ze Stuttgartu Online 9. 5. 2003
Mnoho požáru a zatopené sklepy. Hasiči z Freiburgu měli více než 60 výjezdů. Během dvou hodin bylo nahlášeno na tísňovou linku policie 150 telefonátů. Blesk zapálil v Oberwolfu zemědělskou usedlost a způsobil škodu ve výši 150 000 Euro. Téměř 100 let starý objekt vyhořel do základů. Nikdo nebyl zraněn.

zemedelstvi_blesk_7

Shrnutí
Z těchto případů je zřejmé, že ochrana před bleskem a přepětím je velmi důležitá. Hromosvod (jímací soustava, soustava svodů a uzemňovací soustava) je především protipožární ochrana staveb. Následná vnitřní ochrana před bleskem a přepětím (soustava pospojování, stínění a instalace přepěťových ochran-SPD typu 1, 2 a 3) je dalším krokem pro vytvoření jednoho potenciálů v rámci jedné stavby nebo dokonce jednoho areálu.
Pro komplexní ochranu je důležitá instalace nejen svodičů SPD typu 1, 2, a 3 pro napájecí sítě, ale také pro informačně-technické sítě (telekomunikační, datové, MaR, řídící a regulační technika). Zvláštní nebezpečí je za provozu, které může být způsobeno výpadkem elektrické energie v hlavních (obr. 6) i v podružných rozváděčích.
Na obrázku č. 7 je zobrazeno provedení ochrany před bleskem a přepětím v zemědělských provozech. Instalace svodičů bleskových proudů a přepětí je provedena v sítích nn necentrálně umístěnými svodiči.

Literatura:
[1]  Blitzplaner, 2. aktualisierte Auflage: 2007 Dehn + Söhne GmbH + Co.KG (ISBN 978-3-00-021115-7)

 
insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky