Domů

Svodiče přepětí: Kombinovaná řešení jsou trendem doby

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Napsal uživatel Martin Dostál, Schneider Electric CZ, s. r. o.   
Pondělí, 24. srpen 2009

svodice_schneider_titlNabídka svodičů přepětí společnosti Schneider Electric ač zdá se býti novou, tak jest dlouhodobě rozvíjenou aktivitou v oblasti kompletních rozvodů nízkého napětí. Je jistě zajímavé zmínit pozici celosvětově třetího největšího dodavatele svodičů přepětí a číslo jedna v rámci severoamerického teritoria a výrobků spadajících do standardů NEMA. Expertní zkušenosti z této oblasti zkombinované se stoletým know-how v oblasti spínacích a další přístrojů NN umožňují nacházet nová řešení, více přátelská pro uživatele, výrobce rozváděčů či elektroinstalatéry, tak i zjednodušení práce projektanta. Odpovědí na tyto požadavky jsou „kombinovaná řešení“.

„B+C“ v jednom přístroji
V rámci novinek roku 2009 můžeme nalézt mnohé svodiče bleskových proudů a přepětí a to i včetně typů pro stejnosměrné obvody fotovoltaických elektráren až 1000 V DC. Ale co „kombinovaná řešení“? První odpovědí jsou svodiče přepětí a bleskových proudů typu 1 a 2 v jednom přístroji. K dispozici jsou 2 základní typy. PRF1 12,5r a PRD1 25r. PRF1 12,5r je kombinovaný přístroj typu 1+2 (dříve B+C) určený pro ochranu proti bleskům až do 100 kA (svodová schopnost 50 kA). Je vhodný jako základní ochrana zejména v rezidenčních budovách a tam, kde je nižší riziko. PRD1 25r je výkonnější model typu 1+2 určený pro ochranu proti bleskům až do 200 kA (svodová schopnost 100 kA). Typ PRD1 25r je tak plně vhodný pro dimenzování svodičů přepětí na rozhraní zón LPZ 0 a LPZ 1 a to i pro nejrizikovější skupinu objektů v třídě rizika LPL I. Zřejmá výhoda je jednoznačná koordinace mezi prvním a druhým stupněm přepěťové ochrany, z čehož vyplývá snadný výběr typu a úspornější montáž do rozváděče. Další výhodou je vyměnitelnost funkčních vložek za nové v případě opotřebení. Přístroj má místní i dálkovou signalizaci konce životnosti.

svodice_schneider_2
PRD1 25r: 1. a 2. stupeň v jednom přístroji

Svodič přepětí a zkratový odpojovač
Druhou novinkou a zároveň patentovaným řešením je typ Quick PRD, což je kompletní svodič přepětí typu 2 včetně zkratového odpojovače. Tento přístroj se již nepředjišťuje pojistkou/jističem. Kompletní ochrana je zajištěna v jednom tělese, což výrazně usnadňuje montáž, minimalizuje délku propojení směrem zemnící svorkovnici. Navíc je usnadněna specifikace přístroje, jelikož je předjištění optimálně zkoordinováno v závislosti na typu svodiče zakomponováno do jednoho celku. I tento přístroj má vyměnitelné funkční vložky v případě opotřebení a místní příp. dálkovou signalizaci.

svodice_schneider_1
Quick PRD: Svodič typ 2 se zkratovým odpojovačem

Svodiče pro DC obvody
Mezi současné trendy patří masová výstavba fotovoltaických elektráren. V rámci stejnosměrné části, mezi solární panely a střídač, se umisťují stejnosměrné svodiče přepětí. Zde nalezneme novinku v podobě typu PRD 40r-600DC a PRD 40r-1000DC. Tyto přístroje jsou určeny pro stejnosměrné obvody do 600 V DC a do 1000 V DC a zde je příklad zapojení takové aplikace:

svodice_schneider_3

Více informací naleznete na www.schneider-electric.cz.

 
insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky