Domů

Jistič je v rámci elektrické instalace komplexním nástrojem

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Napsal uživatel Martin Dostál, Schneider Electric CZ, s.r.o.   
Úterý, 19. srpen 2008
motorovy-jistic-tesys-gv7Je jistič moderní alternativou pojistky nebo komplexním nástrojem jasně odlišitelným od jednoduché ochrany? Které vlastnosti dominují? Jak v posledních 25 letech reagoval vývoj jističů na potřeby projektantů, montérů či provozovatelů elektroinstalací?

Stejně jako u telefonu

Je to stejné jako s vývojem telefonu. Určitě si vybavíte velké sluchátko a kličku, kterou se muselo zatočit, když jsme si chtěli zavolat. Dnes už to známe jen z vyprávění našich pradědečků či z filmů pro pamětníky. O několik let později už měl telefon podobu stolního přístroje s otočným číselníkem a později s číselníkem tlačítkovým a bezdrátovou variantou. Dnes se již neobejdeme bez mobilního přístroje, který kromě základní funkce, tedy telefonování, v sobě skrývá paměť, kalkulačku, budík, alarmy, diář, databanku, internetové aplikace a další funkce. A podobně se vyvíjel i jistič.

Jistič není pojistka

V dnešní době zdaleka není jistič jen modernější obdoba pojistky! Z pohledu vypínací a omezovací schopnosti se jističe většinou vyrovnaly pojistkám již v 90. letech. Ovšem šíří svých technických vlastností a požadavků na bezpečnost jsou dnes jističe mnohem dál.

Zřejmou výhodou pojistky je nižší cena, vysoká vypínací a omezovací schopnost. Ovšem jednou z hlavních výhod jističe je to, že je nemusíme vyměnit hned s prvním zkratem, tak jako to je u pojistek. A co například otázka selektivity nebo kaskádování? Tam dnes jednoznačně vítězí moderní jistič. U pojistek je potřebný vzájemný poměr jmenovitých hodnot za sebou řazených ochran splňující podmínky plné selektivity 1,6 a více. U moderních jističů s elektronickou spouští již od poměru 1,3. Kaskádování s pojistkou vede ke ztrátě selektivity. Naproti tomu jistič, alespoň jistič společnosti Schneider Electric, umí zajistit selektivitu i při kaskádování. Že Vás to překvapuje? To však hovoříme o možnostech, které přinesly jističe v devadesátých letech a zejména vynález rotoaktivního systému hlavních kontaktů jističů Compact NS, který dodnes nebyl překonán!

Některé unikátní vlastnosti jsou standardem

Podívejme se na další vlastnosti jističe, které ho posouvají k modernímu věku. Ucelená řada, minimum fyzických velikostí, které unifikují konstrukci rozváděče a ovládání, uzpůsobitelné možnosti připojení, univerzální doplňky pro signalizaci, dálkové ovládání, vyměnitelné jednotky spouští = stavebnicová konstrukce výkonového jističe. Ale pozor, to není nic nového! Těmito dnes neodmyslitelnými vlastnosti se mohli někteří výrobci pochlubit již v 80. či 90. letech. Co však nabízí 21. století?

Stavebnicové příslušenství je standard, plná selektivita a silné omezení zkratu porovnatelné s pojistkou je pro některé výrobce samozřejmost, vysoká vypínací schopnost (až 200 kA) je také k dispozici. Někteří výrobci se mohou pochlubit i velmi kvalitní schopností jističe vypnout tvrdý „kovový“ zkrat, a proto se uvádí tzv. provozní vypínací schopnost Ics (dle ČSN EN 60947-2, vyjádřená jako % Icu nebo v kA). U moderních jističů dosahuje Ics stejné velikosti jako Icu, tj. 100% (mezní vypínací schopnost, hovorově zkratová odolnost) a vyjadřuje schopnost jističe bezpečně vypnout zkrat a pracovat v normálních podmínkách i po jeho vícenásobném vypnutí, což je velmi důležitá provozní vlastnost. Někdo může zmínit systémy záskoku zdrojů, ale to jsou již řešení, které mnohé evropské firmy nabízí již několik let a v současnosti je rozvíjí z hlediska řízení.

Jističe nové generace

Jaké funkce a možnosti nabízí ty nejmodernější jističe dnes? Jaké jsou Vaše další požadavky a přání? Jaký jistič by Vám usnadnil život a zvýšil důvěru v bezpečnost a spolehlivost Vaši elektroinstalace? Čtěte příští vydání tohoto časopisu! Seznámíme Vás s jističi nové generace, které jistě předčí Vaše očekávání.

 
insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky