Domů Nové způsoby propojení v PROFI-světě

Nové způsoby propojení v PROFI-světě

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Úterý, 08. březen 2016

7074_ProfiAutomatizační inženýři často potřebují přemostit nekompatibilitu různých protokolů a sítí používaných ve výrobním závodě, ale potřebují také zajistit komunikaci mezi různými zařízeními ve stejné skupině komunikačních sítí. Příkladem jsou světy sítí PROFINET a PROFIBUS: existuje v nich množství zařízení a subsystémů, které spolu musí komunikovat. Bývá potřebné propojit různá fyzická média, jako metalické a optické kabely, nebo předávat I/O signály mezi dvěma řídicími sítěmi. Nástrojem pro propojení heterogenních PROFI-zařízení jsou nové komunikační brány Anybus X-gateway od firmy HMS Industrial Networks.

Anybus X-gateway

„Podle našich nejnovějších průzkumů trhu jsou PROFINET a PROFIBUS dvě komunikační sítě, které v současné době na celosvětovém trhu dominují,“ říká Markus Bladh, Product Manager pro komunikační brány společnosti HMS Industrial Networks. „Je tedy přirozené, že se setkáváme s mnoha požadavky na propojení zařízení v těchto sítích. Ačkoliv naše komunikační brány jsou nejznámější jako nástroj pro propojení různých typů sítí, je pozoruhodné, že jsou cenově výhodným nástrojem také pro propojení různých fyzických médií a standardů v PROFI-světě. To umožňuje integrátorům systémů a vlastníkům podniků propojit jinak nekompatibilní zařízení a systémy.“
Zde uvedeme několik příkladů, jako mohou komunikační brány Anybus vyřešit problémy s propojením zařízení v sítích PROFINET a PROFIBUS.

1. Propojení stroje s řídicím PLC protokolem PROFINET IRT
V mnoha závodech je třeba propojit I/O data mezi dvěma sítěmi PROFINET IRT – například mezi dvěma segmenty výrobní linky. Anybus X-gateway zde může fungovat jako vazební člen PROFINET-PROFINET umožňující rychlý přenos I/O dat. Rozhraní PROFINET pracuje jako I/O-Device v sítích PROFINET I/O nebo PROFINET IRT.

2. Propojení sítí PROFIBUS
Dalším běžným úkolem pro komunikační brány Anybus X-gateway je propojení I/O dat ve dvou sítích PROFIBUS. Tato funkce je často nazývána propojení DP/DP. Obě sítě PROFIBUS přitom zůstávají galvanicky i logicky oddělené.

3. Propojení sítí PROFINET I/O
Je také možné propojit I/O data mezi dvěma sítěmi PROFINET I/O. Tato funkce se nazývá propojení PN/PN.

4. Propojení sítí s optickým a metalickým kabelem
Zvláště v německém automobilovém průmyslu jsou populární sítě PROFINET FO. Mnohé stroje a systémy však nemají rozhraní pro optický kabel. Komunikační brána Anybus X-gateway může být vazebním členem mezi dvěma variantami komunikační sítě a umožní připojeným zařízením vzájemně komunikovat.

5. Migrace od sítě PROFIBUS k síti PROFINET
Mnohé výrobní závody mají dobře fungující sítě PROFIBUS, ať už jako hlavní komunikační síť závodu, nebo pro subsystémy výrobních linek. Často je ale nutné připojit k nim zařízení nebo systémy s rozhraním PROFINET. Při použití komunikační brány Anybus X-gateway je to zcela jednoduché. X-gateway funguje jako překladač mezi dvěma sítěmi a instalace je otázkou několika minut – je to velmi rychlý způsob, jak migrovat od provozní sběrnice k průmyslovému Ethernetu. Koncoví uživatelé jsou tak schopni připojit již používaná a dobře fungující zařízení k novým, moderním vysoce výkonným automatizačním systémům.

„V současné době vidíme nárůst počtu zařízení komunikujících prostřednictvím provozních sběrnic i průmyslového Ethernetu,“ říká Markus Bladh. „Trendy jako průmyslový internet věcí nebo Industrie 4.0 vyžadují, aby stále více strojů a zařízení dokázalo komunikovat v síti, a to s sebou nese i požadavky na propojení různých typů komunikačních sítí. Společnost HMS nabízí komunikační brány Anybus X-gateway pro snadné a cenově efektivní propojení různých zařízení a sítí v PROFI-světě.“ 

 

Přehled nových článků

insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky