Domů Druhý blok JE Kudankulam byl připojen k přenosové síti

Druhý blok JE Kudankulam byl připojen k přenosové síti

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 1
NejhoršíNejlepší 
Pondělí, 05. září 2016

TSS_3337V pondělí 29. srpna se spouštění druhého bloku indické jaderné elektrárny Kudankulam s reaktorem VVER-1000 posunulo do další fáze – blok byl přifázován k přenosové soustavě a začalo jeho energetické spouštění. Tato elektrárna se tak stává největším producentem elektřiny v Indii.

 

Andrej Lebeděv, viceprezident skupiny Atomstrojexport, generálního dodavatele elektrárny a součásti struktury ruské korporace pro atomovou energii Rosatom k tomu uvedl: „V souladu s harmonogramem spouštění byly dokončeny všechny zkoušky reaktoru a souvisejících zařízení při malém výkonu. Tím bylo potvrzeno, že provozní parametry systémů a zařízení odpovídají projektovým.“

 

Po přifázování bloku k síti začne etapa testování systémů a zařízení celého bloku na stabilitu provozu při různých hodnotách výkonu. V několika fázích bude výkon zvýšen až na 100 % nominální hodnoty a proběhne 72hodinová zkouška při tomto výkonu. Na základě výsledků těchto zkoušek bude podepsán protokol o předání bloku zákazníkovi.

Reaktor VVER-1000 druhého bloku JE Kudankulam dosáhl minimálního kontrolovatelného výkonu 10. července. V této lokalitě byly v únoru letošního roku zahájeny výkopové práce pro druhou dvojici bloků s reaktory VVER-1000, betonování základů má být zahájeno v březnu 2017. V Indii je plánována výstavba dalších 8 bloků s reaktory typu VVER.

 

TSS_3665Jaderná elektrárna Kudankulam má velký význam z hlediska bezpečnosti, protože jde o mezistupeň mezi původními rektory typu VVER-1000 a dnešními reaktory VVER-1200, které patří do generace III+ (první z těchto reaktorů je nyní energeticky spouštěn v ruské Novovoroněžské JE). Indická elektrárna má některé inovativní bezpečnostní systémy založené na pasivním principu, tedy ke svému spuštění a provozu nevyžadují zásah obsluhy ani napájení elektřinou. Jde například o systém odvodu tepla z reaktoru do atmosféry přes tepelné výměníky na střeše reaktorové budovy, který slouží k dochlazování bloku po odstavení. Dále je zde systém rychlého vstřiku kyseliny borité, který zálohuje standardní systémy okamžitého odstavení reaktoru, a lapač taveniny, který za všech podmínek zajistí izolaci roztaveného paliva od životního prostředí.

 

Elektrárna Kudankulam má také význam pro lokální obyvatelstvo, protože část jejího výkonu je používána k odsolování mořské vody pro vlastní spotřebu a také pro dodávky pitné vody do okolních obcí.

 

Na výstavbě jaderné elektrárny Kudankulam se významně podílely i české firmy. Například dodávky společnosti ARAKO činily přes 2 milióny korun. Dále zde byly použity čerpací agregáty společnosti SIGMA GROUP, kabely společnosti KABELOVNA KABEX a vysokotlaké ohříváky firmy VÍTKOVICE.

 

 

 

Přehled nových článků

insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky