Domů Třetí blok JE Paks bude v provozu o 20 let déle

Třetí blok JE Paks bude v provozu o 20 let déle

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Středa, 04. leden 2017

JE_PAKSMaďarský regulační úřad OAH schválil 20leté prodloužení provozu 3. bloku jaderné elektrárny Paks, který je v provozu od roku 1986. Oznámil to Antal Kovács, ředitel mediálního oddělení JE Paks. Podobný proces probíhá i v Česku: zpracovává se dokumentace pro prodloužení provozu 2. bloku jaderné elektrárny Dukovany, který má stejný typ reaktoru jako JE Paks.

Kovács sdělil, že tisíce stránek dokumentace odůvodňují, že 3. blok JE Paks s reaktorem VVER-440 má velké projektové rezervy, splňuje všechny bezpečnostní požadavky a z technického hlediska je způsobilý k dalšímu provozu. Dodal, že jde také o velmi výhodné řešení z ekonomického pohledu, neboť JE Paks produkuje nejlevnější elektřinu ze všech maďarských zdrojů.

Dále připomněl, že 3. blok JE Paks je prvním blokem s 15měsíčním palivovým cyklem, který získal povolení ke vstupu do prodlouženého provozu. Tento cyklus má výhodu oproti původnímu 12měsíčnímu v tom, že umožňuje zkrátit odstávky bloku, snížit náklady na údržbu a zmenšit dopad na životní prostředí.

Do procesu prodloužení provozu byli zapojeni také zahraniční odborníci a dohlížela na něj Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). V listopadu 2016 podal provozovatel JE Paks žádost o prodloužení provozu 4. bloku, který má nyní provozní povolení platné do konce letošního roku.

Původní projektová doba provozu jaderných elektráren s reaktory VVER-440 byla stanovena na 30 let, ale technický stav bloků ukazuje, že jsou schopny dalšího provozu. Proto před uplynutím této doby probíhá hodnocení způsobilosti k dalšímu provozu a nutné modernizace. První dva bloky JE Paks drží povolení k provozu na dalších 20 let, tedy do roku 2032, resp. 2034.

V Česku podobným procesem prošel 1. blok JE Dukovany, spuštěný v roce 1985, jehož provoz byl prodloužen 30. března 2016 na dobu neurčitou za splnění technických požadavků. Povolení bylo uděleno na základě rozsáhlého posouzení dokumentace a stavu bloku a celé lokality jaderné elektrárny. Podobně slovenské dva bloky JE Jaslovské Bohunice uvedené do provozu v letech 1984 a 1985 drží povolení k dlouhodobému provozu bez časového omezení, ale pravidelně se hodnotí splnění technických kritérií. V Rusku byl prodloužen provoz reaktorů typu VVER-440 o 15 let, v případě 4. bloku Kolské JE dokonce o 25 let. Třetí blok Novovoroněžské JE s pilotním reaktorem VVER-440 byl odstaven na konci loňského roku po celkových 45 letech provozu.

 

 

Přehled nových článků

insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky