Domů Nejzajímavější události z logistiky a celních služeb. Luděk Procházka ze společnosti Gerlach bilancuje rok 2018

Nejzajímavější události z logistiky a celních služeb. Luděk Procházka ze společnosti Gerlach bilancuje rok 2018

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Čtvrtek, 20. prosinec 2018

ludk_prochzka_editel_gerlach_lowresPraha, 18. prosince 2018 - Společnost Gerlach je největším poskytovatelem celních služeb v Česku a ročně odbaví více než půl milionu zásilek. Zhruba 60procentní podíl obratu tvoří celní služby tuzemským exportérům, kterým vystaví zhruba každé čtvrté vývozní celní prohlášení. Zbytek představují služby dovozcům a takzvaný intrastat, statistický systém sběru a zpracování dat plynoucích z obchodu mezi členskými státy Evropské unie. O zajímavostech ze světa celního byznysu a mezinárodního obchodu hovoří Luděk Procházka, generální ředitel společnosti Gerlach.

 Jakou nejzajímavější komoditu jste letos měli k proclení?

Nedávno jsme v Olomouci proclili historicky první zásilku v rámci intermodální přepravy ze Spojených arabských emirátů (SAE) zajišťované na podkladě jediného celního tranzitního dokladu TIR. SAE jsou unikátní v tom smyslu, že se dosud žádný tranzit z této země do Česka nerealizoval a společnost Miele technika je první, která s tím začala. Pro nás je důležité, že se tohoto projektu můžeme účastnit jako dodavatel celních služeb a že jsme zapojení do celého logistického řetězce, na němž participují zahraniční i tuzemská celní správa, včetně řady dopravců  a sdružení.

Jak vnímáte obchodní příležitosti českých firem v emirátech?

Spojené arabské emiráty jsou významnou zemí z hlediska mezinárodního obchodu. Mezi nejčastěji vyvážené komodity z Česka tradičně patří výrobky ze skla, strojírenské a elektrotechnické výrobky, ale i farmaceutické výrobky, zdravotnická technika, výrobky pro sportovce a pro děti. V dovozu vedou výrobky petrochemického průmyslu, kosmetika a čaj.  Počet námi vystavených celních prohlášení v dovozu, ale zejména ve vývozu, meziročně roste o téměř 20 procent. Nové tranzitní propojení na platformě TIR navíc přinese další obchodní příležitosti, protože zjednoduší podmínky pro přepravu vyváženého i dováženého zboží. Veškerá opatření celních úřadů, uskutečněná v zemi odeslání, jsou uznávaná v tranzitních zemích i cílové destinaci, a to včetně příslušných dokladů.

 Vzpomenete si na nějakou kuriozitu nebo perličku ze své profese?

 Často také poskytujeme služby zoologickým zahradám při dovozech a vývozech živých zvířat či při obchodech soukromníků s plnokrevníky. Odbavujeme i vrtulníky a letadla, která se stala koníčkem některých jedinců. Stejně t ak pravidelně poskytujeme služby při dovozech veteránů automobilů nebo při příležitosti výstav zajímavých exponátů v soukromých muzeích. Bezplatně realizujeme služby pro Český červený kříž a Hasičský záchranný sbor, kdy i dar jinému sboru v jiném státu nebo techniku jedoucí na misi je zapotřebí celně odbavit.

 preprava_zbozi_ilustracni_foto_bureau_veritasJe něco, co není potřeba nebo nelze proclít?

 Proclívat není potřeba, resp. nevybírá se clo či DPH z obchodních vzorků a zásilek malých hodnot do 22 €. Toho je hojně využíváno zejména v tzv. e-commerce, tj. internetovém obchodování, které meziročně roste až o desítky procent. Zde je však zapotřebí upozornit na reálnou celní hodnotu zboží. Některé obchody nabízejí vystavení faktury s hodnotou do 22 €, přičemž skutečná cena placená do zahraničí je vyšší. Na tyto nabídky je lepší nepřistupovat.

 Kde vidíte zásadní milníky, které v posledních 15 letech výrazně ovlivňují trh celních služeb, třeba i s přihlédnutím na mezinárodní obchod?

 V poslední dekádě jsme byli svědky celosvětového uvolňování obchodních bariér. Nejdříve byla v roce 2004 zahájena jednání mezi Evropskou unií a Kanadou ohledně uzavření obchodní a ekonomické dohody mezi Kanadou a EU (TIEA), která plynule přešla v jednání upravující podmínky volného obchodu a dodržování autorských práv CETA. V červenci roku 2013 byla zahájena mezi Spojenými státy americkými a Evropskou unií vyjednávání o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP), která měla za cíl plně liberalizovat vzájemný obchod a investice. V roce 2013 byla zahájena i jednání o volném obchodu mezi Evropskou unií a Japonskem. Zatímco k uzavření dohod s Kanadou a Japonskem došlo, Spojené státy americké dohodu odmítly a odstartovaly řadu aktivit vedoucích k období budování obchodních bariér. Nejdříve bylo zavedeno dodatečné clo na hliník a ocel a poté celá řada aktivit zejména ve vztahu s Čínou, ale i tlak na změnu dohody NAFTA s Kanadou a Mexikem. Země, kterých se dotklo, samozřejmě přijaly svá protiopatření. A nám nejviditelnějším je Brexit, kterým započala odluka Velké Británie od Evropské unie.  Všechny tyto kroky si dávají za cíl ochranu vlastních zájmů a svého trhu. A tím, kdo má na hranicích vše zajistit, je celník, který bude vyžadovat celní prohlášení napsaná celními brokery.

 

Přehled nových článků

insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky