Domů

Zákaznická řešení na míru – kabely pro roboty společnosti LAPP GROUP

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Napsal uživatel redakce Etm   
Středa, 08. říjen 2008

lapp_robot_titlKaždý jistě již někdy viděl průmyslové roboty v chodu. První věcí, kterou jistě každý ihned zaregistruje je soustavný pohyb jeho částí, ramen, nástrojů a to v různých směrech a různými způsoby. Vždyť právě náhrada člověka a vykonávání jeho práce je primárním úkolem takových robotů.

Typickými oblastmi použití jsou sváření, nanášení barev a laků, pokyvovávání, montáž, přemisťování, paletizace, kontrola a testování a to vše velmi přesně, spolehlivě a rychle. Roboty podle konstrukce rozdělujeme dle způsobu, kterým mohou svým pracovním nástrojem dosáhnout určitého bodu v prostoru a počtem os, okolo kterých se mohou pohybovat (viz obr. 1 – 8). Pohyb těchto částí robotů klade nároky rovněž na kabeláž propojující nejen napájení všech částí a nástrojů, ale i přenos dat mezi čidly, nástroji a částmi robota a řídící a vyhodnocovací jednotkou. Charakter uložení této kabeláže klade vysoké nároky na mechanické namáhání, tedy zkrut a ohyb, často obojí zároveň, pracovní prostředí klade nároky na odolnost proti různým chemickým látkám (barvám, lakům, agresivním rozpouštědlům apod.) proti otěru a oděru a proti okujím, vznikajícím při sváření.

lapp_robot_1lapp_robot_2

lapp_robot_3lapp_robot_4

Požadavky na kabely pro průmyslové roboty se neustále zvyšují a zároveň se také zvyšuje náročnost a četnost testů, kterými kabel před použitím musí projít. Stále více se projevuje potřeba řešit konstrukci a testování kabelů pro specifické aplikace separátně – vytvářet zákaznická řešení zabezpečující stoprocentní funkčnost a spolehlivost produktů při specifickém použití.

Linky pro nanášení barev a laků společnosti Dürr jsou osazeny kabely, které splňují extrémně vysoké nároky na namáhání na ohyb a zkrut (+- 600 stupňů na metrů / 10 milionů cyklů), zároveň splňují požadavky na odolnost proti plameni a odolnost proti oleji. Vodiče těchto kabelů jsou vyrobeny z lankových jader tvořených ultra jemnými drátky, materiálem izolace je vysoce kvalitní termoplastický eleastomer (TPE). Teflonový povlak udržuje tření mezi jednotlivými prvky na absolutním minimu. Při výrobě se používá speciální technika splétání žil a jako materiál pláště je použit vysoce kvalitní polyuretan. Toto know-how společnosti LAPP GROUP splňuje velmi vysoké nároky společnosti Dürr na vlastnosti kabeláže.

lapp_robot_5lapp_robot_6

lapp_robot_7lapp_robot_8

V případě robotů linek pro nanášení barev a laků je použita celá řady produktové škály společnosti LAPP GROUP – od sběrnicových kabelů až po Servo kabely.

Zvláštnost a náročnost těchto výrobků spočívá v tom, že pro každou aplikaci musí být vyvinutý odpovídající speciální výrobek. Výzkum a vývoj společnosti LAPP GROUP je zaměřen právě na nové požadavky zákazníků a na hledání takových řešení, která splní veškeré požadované kvality. A nedílnou součástí vývoje takovéhoto nového výrobku je také testování všech jeho vlastností. V případě společnosti Dürr byl první prototyp vyroben ve třech týdnech od zadání. Po několikatýdenním testování byly kabely schváleny pro sériovou výrobu.

Společnost Lapp Kabel s.r.o., na kterou se můžete obrátit v případě zájmu o výše uvedené kabely, popř. další informace k dané problematice, je jednou ze společností Lapp Group, která operuje na globální úrovni po celém světě s 3000 zaměstnanci ve 39 prodejních a 17 výrobních společnostech se 100 zastoupeními. Skupina Lapp patří mezi přední dodavatele kabelů, vodičů, kabelového příslušenství, průmyslových konektorů a komunikačních technologií vůbec. Plánovaný obrat skupiny činí cca 1,2 miliardy Euro. Od roku 1993 existovalo zastoupení firmy v České a Slovenské republice a po velmi úspěšném rozvoji bylo rozhodnuto o založení vlastní dceřiné společnosti začátkem roku 1998 v ČR. Pro zajištění komplexního servisu je zákazníkům kdykoli k dispozici jak celorepubliková síť kompetentních a perfektně vyškolených obchodních zástupců pracujících přímo v sídle zákazníka, tak pracovníci Lapp Kabel s.r.o. přímo v Otrokovicích.

 
insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky