Domů

Snímače teploty bez ochranné armatury

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Napsal uživatel Ivan Tůma, ZPA Nová Paka, a.s   
Středa, 13. leden 2010
zpa_snimace_titlFirma ZPA Nová Paka, a.s je tradičním a pravděpodobně i nejznámějším tuzemským výrobcem sortimentu měřicí a regulační techniky. Na českém a potažmo československém trhu působí již 63 let a tak není divu, že tato značka je synonymem všude tam, kde je od měřicích přístrojů vyžadována spolehlivost, odolnost proti vlivu prostředí, jednoduchost konstrukce při zachování dostatečné přesnosti a dostupnost servisu. To všechno jsou důvody, pro které si firma ZPA Nová Paka zasluhuje pozornost a proto v této chvíli přinášíme první ze série článků o jednotlivých výrobkových skupinách této firmy.

V letošním roce firma ZPA Nová Paka uvedla na trh kompletní skupinu snímačů teploty bez ochranné armatury. Jsou v ní zahrnuty tzv. plášťové snímače teploty a to nejen termoelektrické, na které jsme si zvykli již v minulosti, ale i snímače odporové.
Obecně je známo, že požadavky rychlé teplotní odezvy a vysoké mechanické odolnosti jsou v oblasti snímačů teploty poněkud protichůdné. Ne však u plášťových snímačů. Technologie výroby plášťového vedení, které je základem snímače, kdy jsou současně zpracovávány plášť, izolační médium i vlastní vodiče, totiž zabezpečuje kompaktní provedení stonku s maximální odolností vodičů proti mechanickému poškození vlivem provozu. Stěna pláště, který je vyroben z nerezavějící oceli nebo z inconelu , je velmi tenká (řádově 0,1mm) a přesto na základě technologického zpracování tvářením je dostatečně pevná, aby dokázala ochránit vedení nebo termočlánek. Díky tomu snímače bez ochranné armatury disponují velmi vysokou mechanickou odolností při rychlé odezvě na změnu teploty. K tomu přistupuje i další, u snímačů teploty ne zcela zanedbatelná vlastnost - dlouhodobá stálost izolačního odporu. Tato vlastnost do značné míry limituje životnost snímačů teploty a možnosti jejich skladování. Významnou vlastností je také možnost tvarování měřicího stonku zejména u malých průměrů, takže tyto snímače je možno použít i v komplikovaných měřicích místech tam, kde by použití standardního přímého snímače bylo zhola nemožné. Proto jsou snímače bez ochranné armatury s úspěchem využívány tam, kde je požadován

  • krátký čas teplotní odezvy (rychlá reakce snímače na změnu měřené teploty)
  • malé rozměry a ohebnost snímače
  • vysoká mechanická odolnost proti otřesům a vibracím
  • odolnost proti rychlým změnám teploty
  • vysoký izolační odpor při normální teplotě okolí i při vysokých teplotách
  • dobrá všeobecná odolnost proti korozi, odolnost proti korozi pod napětím
  • dobrá odolnost proti mezikrystalické korozi i po svařování, dobrá odolnost proti těžkým olejovým produktům, páře a výfukovým plynům, dobrá odolnost proti oxidaci

Typové řady odporových o termoelektrických snímačů teploty bez ochranné armatury jsou vyráběny ve značném množství provedení, průměrů a délek, takže si ze standardních specifikací jistě dokáže vybrat většina zákazníků. Tyto snímače však vzhledem ke své technologické flexibilitě rovněž umožňuji řešení zákaznických požadavků přímo „na míru" danému problému. ZPA Nová Paka tak dokáže téměř ve všech případech vyhovět požadavkům zákazníků, kteří potřebují nahradit nejrůznější atypické snímače teploty v často velmi nákladných technologických celcích a ušetřit tak jejich uživatelům značné investice.
Bližší technické a obchodní informace o těchto snímačích naleznete na internetových stránkách výrobce: www.zpanp.cz a pro případné konzultace můžete kontaktovat pracovníky firmy na adrese Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript .

Odporové snímače teploty bez ochranné armatury

zpa_snimace_1

  • A s volnými vývody
  • B s přechodkou a volnými vývody
  • C s přechodkou a kabelovým vývodem, kabelový vývod může být:
    - s izolací ze skelných vláken a vnějším opletením nerezovým drátkem pro zvýšení mechanické odolnosti
    - s vnitřní a vnější teflonovou (fluoroplast FEP) izolací
    - s vnitřní teflonovou a vnější silikonovou izolací
  • E s přírubou a keramickou svorkovnicí nebo s převodníkem
  • F s konektorem dle ČSN EN 175301-803
  • G s hlavicí se svorkovnicí nebo dvouvodičovým převodníkem (analogovým nebo digitálním, izolovaným nebo neizolovaným, v provedení Ex ia či s digitální komunikací)

Termoelektrické snímače teploty bez ochranné armatury

zpa_snimace_2
A s volnými vývody
B s přechodkou a volnými vývody
C s přechodkou a kompenzačním vedením
D s přechodkou, kompenzačním vedením a konektorem
E s přírubou a keramickou svorkovnicí nebo s převodníkem
F s konektorem
G s hlavicí typu B se svorkovnicí nebo dvouvodičovým převodníkem (analogovým nebo digitálním, izolovaným nebo neizolovaným, v provedení Ex ia či s digitální komunikací)
H s hlavicí typu MA

 
insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky