Domů

Systémy Panasonic šetří lidské zdroje

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Napsal uživatel Luděk Barták   
Úterý, 26. srpen 2008
panasonic_titlPrázdniny jsou ve své druhé polovině a děti možná počítají zbývající dny. Vedoucí pracovníci zodpovědní za kvalitu výroby zase začínají analyzovat dopady způsobené dovolenými, které zapříčinily nutnost přesouvat lidi na jinou práci, znovu zaučovat pracovníky nové nebo shánět brigádníky. Nebylo by tedy lepší eliminovat množství lidského faktoru na minimum a některou práci „přenechat“ strojům, které nejenže nechtějí dovolenou, ale ani nesvačí a nechodí k lékaři.
Pojďme spolu projít výrobní portfolio společnosti Panasonic a ukázat některá řešení z komplexní nabídky automatizační techniky.

panasonic_1

Na dopravníku přijíždí polotovar. Synchronizaci řídí PLC (V oblasti programovatelných automatů naleznou zájemci v portfoliu systémy od nejmenší řady FP-e, přes kompaktní modulární systémy řad FP0, FP-? a FP-X, až po výkonné PLC řad FP2 a FP2SH. K programovatelným automatům jsou samozřejmě k dispozici prostředky pro zapojení PLC do sítě, moduly analogových vstupů a výstupů, polohovací moduly a v neposlední řadě moduly rozšiřující vnitřní paměť.) prostřednictvím senzorů které jsou v každé části výroby (V bohaté nabídce senzorů, která se distribuuje pod značkou Sunx, najdou zájemci nejenom optoelektronické a laserové snímače v různém provedení, ale také induktivní snímače přiblížení, snímače vířivých proudů, snímače tlaku nebo miniaturní čidla pohybu.). Dopravník se rozjíždí a zase zastavuje přesně tak, aby ruka robota mohla uchopit výrobek a přesunout jej k dalšímu zpracování.

panasonic_2

Správné uchycení zajistí kamera (Společnost Panasonic Electric Works již tradičně nabízí vysoce kvalitní kamerové systémy pro průmyslové zpracování obrazu a dnes je schopna na základě svých zkušeností nabídnout zákazníkům široký sortiment produktů od kamerových senzorů LightPix AE20, přes kompaktní systémy pro zpracování černobílých a barevných obrazů řad A, AX a PV, kde PV500 je letošním velmi zdařilým modelem, až po vysoce výkonné systémy na bázi PC typu P400 / P400S s inspekčním softwarem Vision P400.), která je schopna nejen rozpoznat druh výrobku a tedy směr dalšího zpracování, ale také vyhodnotit zda se jedná o výrobek bezvadný či k vyřazení. Řídící počítač pak předá výrobní lince instrukce, jak s daným výrobkem dále nakládat.

Výroba dále pokračuje jednotlivými fázemi zpracování a jednou z nich je jednoznačná identifikace. Jediný opravdu trvalý způsob jak označovat jednotlivé části či celé výrobky je laserový paprsek. Jednotlivé díly lze označovat definovatelným řetězcem (ID, datum, čas atd.) nebo 2D kódem, který při správném použití ve výrobním procesu zaručí bezchybnou návaznost celého systému. Laserové popisovače (Společnost Panasonic Electric Works dodává laserové popisovače i nadále pod obchodní značkou SUNX. Je třeba zmínit modely řady LP-400 a LP-V10 s velmi malou spotřebou, které se výborně hodí především pro vysoce kvalitní a trvalé označování téměř jakýchkoliv materiálů v hromadné výrobě. Pro ně se velice těžko hledá materiál, který by nebylo možné popisovat. Pro své zákazníky, samozřejmě zdarma, společnost Panasonic Electric Works popisuje jejich dodané vzorky a zatím se vždy podařilo splnit přání zákazníka.) jsou schopny popisovat jak staticky tak za pohybu, kdy maximální rychlost posunu může být až 240 m/min.

panasonic_3

Celá linka pracuje bezchybně bez zásahu lidské ruky. Aby však případný zásah pracovníka byl bezpečný, jsou veškeré rizikové části výroby, opatřeny elektronickými bezpečnostními závorami (Při narušení hlídaného prostoru dokážou během 11 ms vyslat signál k zastavení stroje či jiné akci vedoucí k ochraně zdraví člověka. Obě řady bezpečnostních světelných závor SF2B i SF4B splňují kritéria průmyslových provozů IP61.).

panasonic_4

Samozřejmostí však zůstává možnost zastavení či modifikace výroby a to prostřednictvím centrálního dotykového panelu, či jednotlivými zařízeními HMI u konkrétních strojů (Ucelená řada programovatelných ovládacích panelů GT nabízí modelové rozpětí od malých monochromatických po panely barevné s rozlišením až 320x240 bodů s akustickým výstupem a možností připojení k síti. Nabídka operátorských panelů je letos rozšířena o model GT05 s 3,5 palcovým displejem s rozlišením 320x240 bodů a možností zobrazovat až 4096 barev. Celá řada GT je určena do náročných průmyslových provozů s krytím čelního panelu IP65.).

panasonic_5

Výrobky společnosti Panasonic Electric Works jsou všude kolem nás. Jsou jimi realizovány stovky aplikací v Česku a tisíce na celém světě. Vaše případná aplikace je pravděpodobně už někde vyřešena.
www.panasonic-electric-works.cz

 
insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky