Domů

Přímé bezpřevodové elektropohony se prosazují.

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Napsal uživatel Gustav Holub   
Pondělí, 02. březen 2009

bezprevodove_motory_titlAby se mohly novodobé obráběcí stroje vyrábět vysoce efektivně a precizně, musí se na to brát zřetel v konstrukčním návrhu moderních elektropohonů pra koncipování stroje jako celku. Stále častě se na přímé bezpřevodové pohony převádějí i posuvy, které se vyznačuji nižším opotřebením komponent, kompaktnosti pohonné soustavy, menšími náklady na údržbu a přispívají k vyšší produktivitě. Přednosti přímých pohonů jsou zřejmé, když se použijí pro vřetena, resp. jako hlavní pohon stroje. Jelikož se zde upouští mechanických převodových prostředků, získává se velmi tuhý pohonný systém bez vůlí, vysoce dynamický a umožňující přesné průběhy pracovních pohybů. V porovnání s klasickými převodovými jsou u vřeten také možné vyšší výkony a otáčky.

bezprevodove_motory_1

Obr. 1. Typický bezpřevodový, vysokomomentový, vestavěný motor s dutým hřídelem (Bosch Rexroth).

Pozitivní efekty přímých, elektropohonů se také projevují při relativně nízkých otáčkách. Odpadnutím mechanických přenosových komponent se dají redukovat odchylky v elasticitě a reverzní vůle a tím dosáhnout vyšší přesnosti obrábění. Vyšší přesnosti u hlavních pohonů vřeten jsou také nezbytné s narůstající složitostí obrobků. Nezřídka se dají určité obráběcí pohyby dosáhnout pouze souhrou os posunů a pohonů vřeten.

Na českém trhu se snaží s těmito bezpřevodovými rotačními pomaloběžnými a také vysokorychlostními přímými lineárními pohony uplatnit, zahraniční dodavatelé, jako je Bosch Bexroth, Hiwin, Harmonie Drive, Siemens, Idam ,Oriental Motors aj. a také český dodavatel VUES Brno.

bezprevodove_motory_2

Obr. 2. Pomaloběžný mnohapólový synchronní motor nízkootáčkový, S 22 nebo 44 póly z řady s momenty do 160 Nm (Hiwin)

Chybějící převodové mechanické prvky vedou však také k tomu, že se kvalita vyslaných signálů z odměřovacího systému polohy projevuje silněji na polohovém a pohonném chování pohonu. Obr. 3 ukazuje přiklad nové generace vestavných odměřovacích magnetických systémů v různých provedeních, které vynikají jednoduchostí bez ujmy na kvalitě signálů a příznivou cenou. Odměřování polohy rotoru motoru je koncipováno tak, že jsou přípustné maximální otáčky až 42000 min při vnějším průměru s dílky na bubnu 65 mm. Montáž snímací hlavy na motor je velmi jednoduchá.

bezprevodove_motory_3

Obr. 3. Tři příklady nové generace magnetických odměřovacích snímačů otáček a polohy (Heidenhain).

 
insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky