Domů

Palivové články: Budoucnost nebo propadák?

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Napsal uživatel redakce Etm   
Úterý, 08. březen 2011

palivove_clanky_titlPalivové články jsou v některých ohledech to nejlepší v oblasti energetických technologií. Některé kapaliny, jako například methanol, nebo plyny jako metan nebo vodík jsou pomocí katalyzátorové membrány převáděny přímo na elektrickou nebo tepelnou energii. Existují i takové, které mohou nahradit centrální zdroje elektrické nebo tepelné energie. V japonské Osace firma GAS instaluje do budov palivové články, které jsou schopné pracovat s 80% účinností přeměny energie. V energetické síti je účinnost přeměny paliva na energii i díky přenosovým ztrátám pohybuje od 30% do 35%. Palivové články, na rozdíl od solárních panelů nebo větrných elektráren, nejsou ovlivňovány rozmary přírody. Palivové články jsou také schopny ukládat energii a nahradit akumulátory. Proti akumulátorům mají výhodu v tom, že nepotřebují dlouhé nabíjení, jejich hmotnost je výrazně nižší a doba, po kterou dokáží zařízení zásobovat energií je výrazně delší. Některé nemocnice a průmyslové technologické provozy používají palivové články jako velice spolehlivé záložní zdroje.

palivove_clanky

Tato technologie má však i své nevýhody. Katalyzátorové membrány jsou drahé, protože jsou vyrobeny z drahých materiálů jako je například platina. Oprava poškozené nebo ucpané membrány vyžaduje vysokém náklady na údržbu. Výroba vodíku je dosud stále nákladná. Tyto důvody odrazují potenciální uživatele a proto zatím nedošlo k většímu rozšíření při využívání těchto zdrojů energie. Již dříve se na trhu objevily přenosné palivové články pro kamery a telefony. Ukázalo se však, že spotřebitelé nechtějí přenášet hořlavé kapaliny.

Přestože princip palivového článku William Grove demonstroval již v roce 1838, není stále jisté, že již nadešel čas pro tuto technologii. Společnost Ceres, která sídlí v Anglii, nabídla řešení jak zvýšit spolehlivost a zároveň snížit náklady. Ceres však částečně spoléhá na využívání odpadních komponent z ropného průmyslu a na dotace a daňové úlevy. Výzkumná pracoviště několika univerzit již předvedla palivové články, které nepotřebují membrány z drahých kovů. Velice slibným řešením se zdají být mikrobiologické palivové články, který získávají energii z rostlinného odpadu.

Pokud dojde ke snížení nákladu na výrobu a provoz palivových článků, mohly by se začít více využívat. V kombinaci například se solárními panely se pak můžete stát zcela nezávislými na dodávce energie a nemusíte se starat o rostoucí ceny paliva.

Zdroj: www.ecomagination.com

 
insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky