Domů

Ne jen vývoj, ale opravdový zlom, aneb iPhone je tady

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Napsal uživatel David Klimša   
Pátek, 03. říjen 2008

iphone_klimsa_titlKdyž se objevily první notebooky, nebyl to jen jiný PC, ale bylo to něco nového, převratného, cosi se zlomilo. Nelze srovnávat jahody a ořechy, nelze porovnat notebook a PC, a stejně nelze iPhone chápat jako telefon nebo PDA.

iPhone není ani mobil, ani PDA, ani notebook, je to nový živočišný druh a nejen to, je to nová třída v živočišné říši. Každý technický vynález předchází touha naplnit nějaký smysluplný cíl – letět, vysílat signály, pořídit fotografii, nahradit oko. V dnešním světě informací mnozí cítí potřebu mít informace stále po ruce. To je cíl, který vedl ke vzniku iPhonu. Notebook se nevejde do kapsy. PDA je pomalé, má malou paměť, vymaže se při vybití, zobrazuje soubory jinak než PC. Telefon může být chytrý, ale pořád je to jen telefon. iPhone může být čímkoliv, a to i s tím, že ho necítíte v kapse.

iphone_klimsa_1

Ačkoliv je maličko větší než některé mobily, díky tomu, že je tenký a má zakulacené hrany, celkově je podstatně snesitelnější než mobilní telefon. Jeho kapacita 8 nebo 16 GB je víc než se vám podaří naplnit (pokud nechcete v pracovní době sledovat více než 1 film). Je dostatečně hbitý a nemusíte si dělat vrásky s případně úplným vybitím baterie. Díky internetu a to přes wi-fi nebo EDGE můžete mít přístup k informacím i aplikacím naprosto stejně, jako jste zvyklí u stolního PC. Tak jako zadáte příkaz k úhradě z PC, stejně to provedete z iPhonu. Samozřejmostí je předpověď počasí na týden dopředu, mapy a plánování tras, lokalizace i bez GPS atd. Nebudete pracovat s alternativou přizpůsobenou iPhonu, budete pracovat ve stejném prostředí, na jaké jste zvyklí. Nebudete volit mezi zobrazením pro PC a pro PDA. Budete vše provádět navyklým způsobem. Vzhledem k displeji přes celý přístroj nebudete potřebovat upravit zobrazení. Dokonale propracované ovládání dotykového displeje umožňuje perfektní prohlížení, čtení i psaní. Přístroj opravdu umožňuje mít informace při ruce nebo mít informace v kapse. Pokud na něj nemáte peníze, neberte ho do ruky – neodoláte. Vždycky jsem po podobné věci toužil a neuspokojil mne ani notebook, ani PDA – vždy tomu něco chybělo. Proto jsem s nadšením pro iPhone přizpůsobil 5 programů, které jsou již v nabídce pro uživatele stolních PC.

iphone_klimsa_2

1) Elektrovýpočty

Program je na 99 % shodný s programem pro stolní PC. Můžete tak ihned odpovídat na otázky vztahující se k jištění, impedančním smyčkám, dimenzování vedení, úbytkům napětí, zemničům, proudovým chráničům, zkratovým proudům, pospojování, kompenzace. Obsahuje základní elektrotechnické výpočty, tabulky a další.

2) Hromosvody

Program neobsahuje výpočet rizika, jinak je naprosto shodný s verzí pro stolní PC. Některé věci si z revize odnesu v hlavě nebo na papíře a doma je ověřuji. Ale proč to neprovést hned na střeše a doma jen sepsat hotovou věc na papír?

3) Osvětlování

Program je 100 % shodný s verzí pro PC. Být odborníkem v situaci, kdy se očekává řešení je lepší, než slibovat – doma se na to mrknu a pak se ozvu.

4) Učební text

nebo-li to nejhutnější z norem (výcuc). Doslova: „na paměť kašlu.“ Popravdě řečeno, co nedělám denně, mi v hlavě vybledne na úroveň „vím, že tam a tam o tom něco bylo.“ Překvapivě si to někdy pamatujeme jinak, než to je ve skutečnosti v normě. Od doby co mám iPhone se mne klidně na ulici zeptejte na činitelé soudobosti pro rozvodnice, nebo na rozdíl mezi starší a novou ČSN EN 60439-4 pro staveniště, nebo na elektroinstalaci v eskymáckém iglů.

5) Příprava ke zkouškám na ITI

tento námět budu hodně řešit v roce 2010, na rozdíl od mnohých i na cestách, v tramvaji, nebo kdekoliv jinde.

Ruka má 5 prstů a 5 programů pro iPhone je může připomínat. Pokud se chceme udržet ve víru dnešní doby, pak se nestačí chytit jen dvěmi, nebo třemi. Doufám, že i další programy se mi podaří upravit pro chod na iPhonu a budeme se moci držet i dvěma rukama.

Všechny programy lze zakoupit v internetovém obchodě na adrese www.elektroprogramy.cz.

 
insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky