Holanďané létají z Ameriky na olej z friťáku |
Pondělí, 11. březen 2013 |
Nizozemská letecká společnost KLM začala zkoušet lety, při nichž bude jako palivo používat směs kerosinu a zbytku stolního oleje. Firma uvedla, že je to ekologičtější způsob pohonu, protože stolní olej proti klasickému palivu snižuje emise uhlíku až o 80 procent.
První test proběhl v pátek, kdy z mezinárodního letiště JFK v New Yorku odstartoval letoun mířící do Amsterodamu. Použitý olej na smažení pocházel z vývařovny v americkém státě Louisiana, kde na něm místní kuchaři připravovali takzvaná cajunská jídla, což jsou speciality převážně francouzského stylu. Šéf KLM Camiel Eurlings listu The New York Post z legrace řekl, že když letadlo tankuje, je cítit něco jako hranolky. Směs ekologičtějšího paliva je z 25 procent složena z recyklovaného stolního oleje a ze 75 procent z klasického leteckého paliva, tedy kerosinu. Aerolinky sdělily, že po prvním pátečním letu budou testy pokračovat na dalších 24 spojích přes Atlantik. Zkoušet se bude vždy ve čtvrtek, a to po dobu šesti měsíců. Zdroj: ČTK, iDnes.cz |