Domů Monitorování energie od senzoru až po cloud: udržitelná výroba a úspora nákladů

Monitorování energie od senzoru až po cloud: udržitelná výroba a úspora nákladů

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Neděle, 10. říjen 2021
 
11925305851934Zaručení udržitelnosti a snížení spotřeby energie jsou na denním pořádku v každém odvětví. Společnost SICK AG vyvíjí od založení podniku před 75 lety senzorová řešení pro lepší životní prostředí a stanovila si za cíl snížit do roku 2030 svoje netto emise skleníkových plynů po celém světě na nulu. Tento závazek a know-how pro šetrné zacházení se zdroji a ochranu životního prostředí mají tradici i budoucnost. Dokazují to inovativní řešení pro monitorování energie na bázi chytrého snímače průtoku FTMg.
  
Společnost SICK již desítky let implementuje ve všech pobočkách energeticky úsporná a udržitelná opatření ve výrobě, logistice a dalších oblastech důležitých pro téma energie. Požadavky vlastních závodů jako „interních zákazníků“, ale také četné projekty realizované s externími zákazníky na základě jejich přání pravidelně generují nové nápady na produkty a řešení pro zachování zdravého a obyvatelného životního prostředí pomocí senzorů. Přitom se opětovně ukázalo, že se účinnost zdrojů a efektivita nákladů navzájem doplňují – životní prostředí a firmy tedy společně profitují z výhod. Jedním z nejnovějších příkladů je FTMg (Flow Thermal Meter for gases), u něhož firma SICK navrhla odstupňovaný koncept řešení pro monitorování stlačeného vzduchu.
  
FTMg: měření průtoku v pneumatických systémech
FTMg je multifunkční snímač průtoku pro nekorozivní plyny, který navíc dokáže měřit také teplotu a procesní tlak. Používá se v pneumatických systémech k měření spotřeby stlačenéhoprůtokoměry vzduchu a výstupu v kWh a také k monitorování procesního tlaku. Přitom dokáže rozpoznat zvýšenou spotřebu v důsledku netěsností v pneumatické síti a pomocí cílené údržby zamezit zbytečným nákladům na energie. Data poskytovaná senzorem lze navíc použít k vyvození opatření pro snížení spotřeby energie v souladu s ISO 50001. Konkrétně se jedná např. o management zapnutí a vypnutí procesů a strojů, regulaci kompresoru nebo management špičkového zatížení. Senzor tak může významně přispět k udržitelné a energeticky účinné výrobě, která je šetrná ke zdrojům a efektivní z hlediska nákladů. To dokazují aplikace v různých závodech firmy SICK a projekty s pilotními zákazníky.
 
 Inteligentní senzor
Inteligentní senzor – integrace do vašeho systému, nebo komplexní řešení?
Snímač průtoku FTMg pro měření energie v reálném čase je jedním z mnoha senzorových řešení pro pneumatické systémy, která nabízí portfolio firmy SICK. Tento senzor představuje aktuálně rozšiřitelné řešení pro monitorování stlačeného vzduchu ve třech stupních vybavení: FTMg včetně webového serveru stand-alone, jeden nebo více FTMg s komunikační bránou IIoT, např. TDC-E od firmy SICK ke zpracování a integraci dat v                                                                                                                                                            Snímač průtoku s měřením energie                                                                                                                                          
individuálních systémech MES, cloudových systémech nebo systémech energetického managementu a Monitoring Box jako kompletní řešení pro snímače průtoku FTMg včetně monitorovací aplikace, dashboardu s funkcí alarmu, integrace a příslušných softwarových a cloudových služeb. Důležité přitom je věnovat plnou podporu řešení, to znamená, že firma SICK je k dispozici j     Kontinuální monitorování stavu senzorů a strojů                  ako kompetentní partner, který společně s uživatelem přizpůsobil, integroval a již realizoval řešení pro monitorování stlačeného                                                                                                  vzduchu až po software a integraci.
 


11922972934174Velké podněty k řešení monitorování energie a stlačeného vzduchu
V mnoha podnicích se stále více dostává do popředí systematický energetický management. Cílem je transparentně zaznamenávat spotřebu energie a moci tak snížit náklady na energii. Středem zájmu je stále více monitorování stlačeného vzduchu, protože stlačený vzduch je vedle elektrické energie jednou z nejčastěji používaných forem energie v průmyslu. Rozhodně patří k těm nejdražším. Monitorování spotřeby stlačeného vzduchu se proto provádí s cílem zajistit cenově výhodné a udržitelné používání této formy energie prostřednictvím efektivního provozu strojů a použití bezchybných pneumatických komponentů.
 
 Dalším důvodem, proč se společnosti zabývají tímto tématem, je ISO 50001: Systémy energetického managementu – požadavky s návodem k použití. Tato norma nejenže pomáhá vybudovat takový systém řízení, ale je také základem pro jeho certifikaci. To je v Německu předpokladem pro částečné osvobození energeticky náročných firem od příplatku EEG (k financování podpory na energii z obnovitelných zdrojů) a pro osvobození výrobních společností od daně z elektrického proudu a energie. Pomáhá také společnostem získat finanční prostředky na investice mimo jiné do softwaru a hardwaru pro měřicí, řídicí a regulační techniku a také senzoriku, které probíhají v souvislosti se zřízením nebo aplikací systému energetického nebo environmentálního managementu.

Firma Sick spol s r.o. je jedním z partnerů XVII.celostátního setkání elektrotechniků ELTECH 2021, v Praze ve dnech 19.-20.10 ve své expozici ukáže zajemcům bezpečností prvky 
 
 
 

Přehled nových článků

insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky