Domů Revize stávajících zařízení

Revize stávajících zařízení

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Neděle, 02. leden 2022
TNI 33 2000 6Ideální svět neexistuje. Představte si, že máte nějaký politický názor a ejhle, všichni s ním souhlasí. Všichni, dokonce i zapšklý soused přitakává a moudře pokyvuje. Ne, opravdu neexistuje. Ten soused by nakonec byl proti, jenom proto, že Vaše jabloň zasahuje do jeho pozemku a stíní mu kousek zahrady.
My revizáci vidíme ideální scénu v tom, že Vás zákazník zavolá, představí Vám projekt, kde je vše zhotoveno podle projektu: přepěťová ochrana na nejbližším místě od přívodního kabelu, samostatné jističochrániče na světelné okruhy…atd. Setkal jsem se s pár takových ideálních scén. Ale, ne všechno jde, jak bychom si představovali. U těch nových elektroinstalací se spojíme s projektantem a spolu se zhotovitelem to pořešíme. I když, když zalovím v paměti, tak jsem posledně dostal projekt, kde okruhy světel nebyli zvlášť jištěné (píše se konec roku 2021, kdoví co bude za pár let….). Upozornil jsem na to a ten pán se už neozval. Asi našel revizáka, kterému to nevadilo.
Ale nechci psát o nových ellektroinstalacích. Právě proto  jsem začal ideální scénou a ideálním sousedem:)). Stávající elektroinstalace byly taky někdy " možná ideální - aspoň se o to zhotovitel , který dílo dělal a následně revizní technik při výchozí revizi snažili. Co říká tedy norma o stávajících zařízeních ČSN 33 2000-6, a 33 1500? Norma říká , tedy doporučuje : "  pravidelné revize elektroinstalace se provádí podle roku výroby a tehdy platné ČSN".
ALE. Elektroinstalace musí být zhotovena tak, že nesmí ohrožovat bezpečnost osoba užitkových zvířat, dále musí zajišťovat funkční ochranu před poškozením majetku, ohněm nebo teplem vzniklým  při poruše instalace. Asi tak. I tak je to pro všechny laiky dost složité, ale i pro zkušeného revizáka někdy tvrdý oříšek. Při revizi stávajíchch zařízení požadujeme po provozovateli vždy " pár "věcí , bez kterých nelze revize vykonávat.

- dokumentaci elektrického zařízení, odpovídající skutečnému provedení
- protokoly o určení vnějších vllvů
- zásady pro údržbu elektrického zařízení, tj.provádění kontrol, revizí, zkoušek a měření
- záznamy o výsledcích provedených kontrol podle řádu preventivní údržby s podpisem pověřeného pracovníka 
- zprávu o předchozí ( doporučujeme také o výchozí , případně mimořádné revizi ) 
- záznamy o provedených kontrolách po rozšíření některého obvodu, po přemístění zařízení zařízení nebo opravě
- doklady o dozorové činnosti orgánu odborného  technického dozoru 

No a zase jsme u ideálního stavu, teď zase u pravidelných revizí. Setkávám se v mnoha případech se skutečností, kdy chybí dokumentace, vnější vlivy, a leckdy nedohledám ani pravidelnou revizi . Jsou to většinou staré provozy postaveny ještě v minulém století, ale stále fungují a " musí " fungovat Já jako revizní technikmusím posoudit tyto věci a taky se řídit i rozumem. Klidně spím, když si například transformátor proskenuji termokamerou při největší zátěži..

Zde je příklad transformátoru 6kV/04 kV,
kde nám spoj ukazoval vyšší teplotní hodnoty.
lánek do časopisu 2021
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Provozovatel proto zařízení nechal vypnout
a spoj rozebral a opravil. 

lánek do časopisu 2021 2 Miško













Zde je foto po opravě. 
lánek do časopisu 2021 3 Miško














Za tu dobu, co revizního technika dělám, jsem toho zažil hodně. Provozovateli jsem taky odmítl dělat něco, co " nešlo" zrevidovat a potkal i následovníky, kteří tyto provozy vyhodnotili jako " NESCHOPNO PROVOZU".. Došlo to až tak daleko, že to provozovatel potáhl až k soudnímu znalci. Nebudu zdržovat a nebudu tady citovat třicetistránkovou odpověď soudního znalce, který se provozovatele zastal a zpochybnil revizní zprávy onoho revizního technika. O tom, ale až někdy v příštím článku. 
K závěru bych chtěl dodat a rád citoval toho soudního znalce, že by se stávající a " staré" zařízení nemělo posuzovat dle současných norem, revizní technik by měl konkretizovat závady a posuzovat elektroinstalace " střízlivěji, čistou hlavou a s rozumem"
 
autor: p.Štefan Chocholáček, revizní technik E2B, lektor Živnostenského společenstva elektrotechniků 
technicky upravil: Ing. Pavel Hála,předseda Živnostenského společenstva elektrotechniků 
 

Komentáře a dotazy 

 
#1 Jaroslav Jonáš 2022-01-13 17:28 Dobrý den.
Dík za dobrý článek, který uvádí věci z praxe. Z článku obecně mohu souhlasit s vyjádřením soudního znalce, že závady by se měly konkretizovat a při pravidelných revizích elektrické zařízení - instalaci, hodnotit podle norem platných v době uvedené elektrické instalace do provozu. Z toho nutně vyplývá, že kdo nemá k dispozici normy dřívější, již neplatné, nemůže revizi starších elektrických instalací provádět.
Citovat
 

Přehled nových článků

insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky