Domů ABB Robotika – nákladově příznivá řešení pro zvýšení efektivity Vaší výroby (1/2)

ABB Robotika – nákladově příznivá řešení pro zvýšení efektivity Vaší výroby (1/2)

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Čtvrtek, 25. duben 2013

130220I přes všudypřítomné oživení v oblasti Automotive je zde patrná odezva nedávné krizové situace. V případě rozšiřování výroby a pořizování nových technologií je to silné zaměření na reálný výkon. Mnohdy do té doby „neměnné“ firemní standardy zákazníků, jež v reálu nepřinášely na straně produktivity vůbec nic, ustupují do pozadí. My Vám dnes představíme čtyři oblasti, jejichž hlavním mottem je právě zvýšení produktivity výroby.

 

 

1. Robotika v plastech již dávno neznamená jen vyjímání z lisů

Typické zadání těchto dnů od našich zákazníků zní téměř vždy podobně – „konečný odběratel mých lakovaných dílů požaduje stabilně vyšší kvalitu za nižší cenu“. Zkusme se chvíli zamyslet nad touto na první pohled obtížně řešitelnou rovnicí. Jestliže jste vyčerpali všechny rezervy na straně vstupů, nezbývá než provést analýzu efektivity samotného lakovacího procesu. A zde se v případě ruční lakovny skrývají dosud netušené možnosti. Věděli jste například, že v případě robotizovaného lakování dochází k úspoře barev v řádech desítek procent (obvyklé hodnoty se pohybují dle členitosti dílu v rozmezí 30% až 50%, což se následně promítá i do množství emisí)? Bylo Vám známo, že přesným vykonáváním robotických pohybů docílíte diametrálně odlišné kvality a rovnoměrnosti nástřiku (což má v důsledku zásadní vliv na konečnou zmetkovitost)? A to ani nemusíme zmiňovat značné úspory na straně energetické náročnosti nutné pro udržení optimálních poměrů v kabině (robot vyžaduje daleko méně „ohledů“ než lidská obsluha).


Řada lakovacích robotů ABB – od IRB 52 až po IRB 5500

ABB instaluje celou škálu lakovacích robotů, přesně na míru požadavkům Vás, zákazníků. Od jednoduchých aplikací lakování menších dílů, kde své uplatnění najde ekonomicky výhodný model IRB 52, přes středně náročné aplikace, kde se nejčastěji aplikují roboty řady IRB 580, až po nejnáročnější aplikace např. lakování nárazníků a karoserií automobilů apod., na které jsou specializovány roboty řady IRB 5400 a IRB 5500. Tyto mohou ve svém vrchním rameni nést kompletní lakovací technologii, což je velmi výhodné s ohledem na její řízení - co nejblíže lakovací pistoli. Předností robotů ABB je také unikátní a vysoce přesné zápěstí Hollow Wrist, umožňující na minimum zkrátit čas lakování jednotlivých dílů při zachování maximální kvality výsledného povrchu a zaručují dokonalé pokrytí i těch nejsložitějších dílů.


Řídící systém IRC5P

Je novou generací, jež ABB přináší pro své lakovací roboty. Má velmi příjemné uživatelské rozhraní ovladače s podporou několika jazyků (češtinu nevyjímaje). Součástí systému je i nová generace programu RobView 5 pro vizualizaci a diagnostiku výroby, její kontrolu a řízení parametrů. Umožňuje také snadnou tvorbu zákaznických obrazovek na ovladači Paint TeachPendant.


Aplikační technologie ABB

ABB Robotika vyvinula společně s lakovacími roboty i velmi kvalitní lakovací technologii, kterou mohou být tyto roboty vybaveny. Škála těchto produktů je velmi široká, od zubových čerpadel, přes měniče a směšovače barev, pilotní ventily, až po nejkvalitnější stříkací pistole, robobely („zvonky“) nebo výměnné cartridge. Kvalita této technologie je nedílnou součástí našich robotizovaných pracovišť s ohledem na maximální opakovatelnou kvalitu lakovaných dílů.


Výhody nasazení lakovacích robotů ABB:

Vyšší produktivita výroby

Vysoká dynamika robotů, velmi rychlé a přesné řízení technologie a unikátní zápěstí zkracují časy lakování dílů a tím zvyšují výstupní výrobní série. Krátká návratnost investice do robotizovaného lakovacího pracoviště je toho důsledkem.

Snížení nákladů při provozu lakovací linky

Velmi důležitým faktorem při použití lakovacích robotů je úspora použitého lakovacího materiálu, která je oproti ručnímu lakování velmi výrazná. Lakovací roboty ABB se též vyznačují nízkou spotřebou el. energie, což opět velmi snižuje provozní náklady. Dalším důležitým faktorem jsou také menší náklady na odsávání, filtraci nebo zpětné procesy lakovacího materiálu z důvodu malého přestřiku a snížení emisí při lakování robotem.

Vyšší flexibilita výroby

Pouhým přeprogramováním robotu je možné pokračovat při zavedení výroby jiných typu dílů.

Program lze dokonce připravit Off-Line na Vašem PC bez zastavení lakovací linky.

Lepší a bezpečnější pracovní prostředí

Nahrazením manuální obsluhy lakovací linky robotem zvýšíte celkovou bezpečnost samotného pracoviště a omezíte jeho negativní vliv na lidi a okolní prostředí. Současně zlepšíte pracovní prostředí pro zaměstnance a umožníte jim další profesní růst v podobě rekvalifikace na obsluhu robotů, kterou má společnost ABB také ve své nabídce.

2. FlexWasher

Technologie ABB FlexWasher v sobě kombinuje vysokotlaké vodní odhrotování a mytí v jednom systému. Využívá se zde vysoké pohyblivosti ABB robotů, jež umožňuje pohyb vysokotlaké trysky kolem upevněného dílu anebo je dílem pohybováno robotem oproti stacionární trysce. Výsledkem je velmi precizně očištěný díl.

 

Po všech stránkách šetrná technologie

ABB FlexWasher nepoužívá ani ohřev vody, ani čistící chemikálie, což vede k výraznému snížení energetické spotřeby a dopadu na životní prostředí. Patentovaný systém uzavřené cirkulace a filtrace vody dále přispívá k následným úsporám.

Podstatným prvkem celého systému je jedinečné krytí robotu ABB FoundryPrime.

Takovýto robot nepotřebuje vnější zakrytí proti teplotě, vodě a chemickým sloučeninám a spolehlivě odolá prostředí, jemuž je vystaven uvnitř boxu.

Tradiční pevné několikanásobné vodní trysky požadují výkon čerpadel 150-230 kW. Vysoký tlak čerpadel zvyšuje náklady na údržbu. ABB FlexWasher vyžaduje pouze výkon čerpadel 20-40 kW.

 

Použití:

Odlévané díly

Odstranění a čištění písku nebo zbytků forem z odlévaných dílů

Obráběné díly

Odstranění přetoků

Čištění od chladících a řezných kapalin nebo olejů a jiných znečisťujících látek

Montované a dokončené díly

Čištění vnějších povrchů, tuků, olejů apod.

Opravované díly

Odstranění prachu, nečistot a opotřebení před opravou

 

--POKRAČOVÁNÍ PŘÍŠTĚ--

 

Přehled nových článků

insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky