Domů Infračervené snímky a jejich analýza

Infračervené snímky a jejich analýza

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Neděle, 10. srpen 2014

14103718997_0a02646559_mJelikož je infračervený snímek souborem teplot v jednotlivých bodech, jeho prezentace závisí až na následném zpracování a analýze

Infrakamery pořizující záznam v infračerveném spektru jsou obvykle vybavené softwarem, který umožňuje následně snímky zpracovat. Je to nezbytný krok vzhledem k tomu, že infračervený snímek je pouze souborem teplot v jednotlivých bodech a sám o sobě vizuální informaci neobsahuje. 

Software Fluke SmartView je součástí všech infračervených kamer a vizuálních IR teploměrů Fluke. Tento software je modulární souprava nástrojů, která zobrazuje, optimalizuje a analyzuje infračervené snímky. Vytváří také v několika snadných krocích protokoly s kompletní možností vlastní úpravy a profesionálního vzhledu. Snímky lze upravit pomocí komplexních nástrojů pro optimalizaci obrazu a následně prezentovat zjištěné problémy včetně jejich možných důvodů. Software je snadno ovladatelný i pro profesionální techniky v údržbě a přitom nabízí funkce, které jsou vyžadovány i odbornými termografy pro pokročilou analýzu.

Prohlížení a optimalizace obrázků

Aby se infračervené snímky zobrazily co možná nejefektivněji, je vhodné využít prolnutí s digitální fotografií, což umožňuje zobrazovací technologie IR-Fusion, kterou využívají termokamery. Stejnou technologií je vybaven i software, a nabízí tak následující možnosti. Režim „AutoBlend“ umožňuje sloučit částečně průhledné infračervené snímky s optickými snímky do jednoho pohledu, který usnadní odhalování problémů. Režim „Obraz v obraze“ pak poskytuje viditelný rámeček kolem infračerveného snímku, který usnadňuje jeho orientaci a odkazy na reálnou situaci. Nakonec funkce Barevné alarmy označí na digitální fotografii pouze problematické oblasti, které vykazují definovaný kritický rozsah teplot.14103636070_61943b3a76_m

Analýza obrazu

Díky nastavení mezních teplot lze vyznačit závažnost problémů přímo na snímku. Následně propojením i s dalšími informacemi z měření, například pomocí bezdrátových modulů CNX, lze dospět rychleji k odhalení příčin problémů a k rychlejšímu vyřešení potíží. Závažnost a důležitost problémů zjištěných při kontrolách se tedy nejprve odhalí nastavením teplotních limitů obvyklých při běžném provozu. Následně se údaje zobrazené na snímku doplní i o data ze souvisejících měření a informací o stupni zatížení. Z uvedených dat se následně sestaví protokol o zjištěné či očekávané závadě.

Prezentace výsledků

Výsledky kontroly (snímky a protokoly) je třeba sdílet s dalšími kolegy v týmu. Software je nativně odesílá e-mailem, a proto lze obratem naplánovat další postup nebo získat souhlas k další práci. V případě potřeby lze také požádat o pomoc při analyzování problému, poskytnout úplné podrobnosti o kontrole, nebo odesláním protokolu dokončit práci stiskem jediného tlačítka.

Zjednodušené vytváření protokolů

Pro termografy i techniky údržby je zásadní vytváření zpráv o zjištěných problémech, které co nejjednodušeji budou prezentovat aktuální stav a zároveň díky informacím z měření potvrdí navrhované opravy. Software je schopen vytvoření takového protokolu provést na jedno klepnutí. Report pak může obsahovat situaci „předtím/potom“, snímky v infračerveném a viditelném světle, vysvětlivky, podpůrná data a grafiku. Novinkou jsou i 3D grafy zaznamenaných teplot, které minimalizují možnost přehlédnutí a přináší nový pohled na možnosti analýzy. Pro laického či méně zkušeného uživatele je zde průvodce vytvořením reportu, který zajistí veškeré potřebné kroky k profesionálnímu výsledku.

14103607088_07fcefc8c7_mMobilní aplikace SmartView

Díky mobilní aplikaci SmartView, která je ke stažení zdarma, si lze s sebou vzít na místo kontroly celou svou kancelář. Pomocí zařízení Apple iPhone nebo iPad je možné vytvořit protokol o kontrole přímo na místě a následně komunikovat zjištěnou situaci přímo se svým zákazníkem nebo manažerem.

Obdobně jako na PC verzi se i zde snímky nejprve optimalizují (prolnutí s fotografií), pomocí značek a dalších nástrojů se zvýrazní místo problémů a nakonec se výsledky kontroly sdílí pomocí e-mailu. Lze tak přímo na místě naplánovat další postup nebo získat souhlas k další práci, případně konzultovat situaci při analýze problému. Mobilní aplikace tak může zvýšit návratnost investice do infračervené kamery, jelikož lze kontroly realizovat častěji a plánovat dobu opravy na vhodný termín.

Další informace o přístrojích Fluke a aplikacích a pomoc s vyhledáním nejbližšího distributora lze získat na e-mailu Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript nebo na webových stránkách společnosti Fluke na adrese http://www.fluke.cz. 

O společnosti Fluke

Společnost Fluke, založená v roce 1948, je významný světový výrobce kompaktních profesionálních elektronických měřicích přístrojů. Zákazníky společnosti Fluke jsou technici, konstruktéři, elektrikáři a metrologové, kteří instalují, vyhledávají poruchy a spravují průmyslové elektrické a elektronické vybavení nebo kalibrační procesy.

Fluke je registrovaná obchodní známka společnosti Fluke ve Spojených státech amerických a dalších zemích. Uvedené názvy existujících společností a produktů mohou být ochrannými známkami příslušných vlastníků. Další informace naleznete na webu společnosti Fluke.

Sledujte společnost Fluke na síti Facebook (www.facebook.com/flukeczsk).

 

Přehled nových článků

insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky