Domů Atomstrojexport míří do světové špičky

Atomstrojexport míří do světové špičky

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 1
NejhoršíNejlepší 
Středa, 05. listopad 2014

AtomExpo 2014

Ruská jaderná spojená inženýringová společnost NIAEP-Atomstrojexport se může během 10 let stát členem trojice špičkových světových firem specializovaných na vyřazování vysloužilých jaderných elektráren z provozu. V rozhovoru pro agenturu RIA Novosti to při zahájení VI. Mezinárodního fóra ATOMEXPO-2014 řekl viceprezident NIAEP pro rozvoj Ivan Borisov.

 Vyřazování jaderných elektráren z provozu po vypršení termínu jejich životnosti je nesmírně důležitá fáze jejich životního cyklu, která je velice náročná na intelektuální zdroje, inovační a inženýrská rozhodnutí. Její realizace vyžaduje vysoce kvalifikované experty. „V naší společnosti máme inovační systém pro řízení výstavby Multi-D, který v současné době upravujeme a přizpůsobujeme pro projekty vyřazování jaderných elektráren z provozu. Naší výhodou je přístup do unikátních vědeckých institutů Rosatomu, což je ohromný základ vědomostí a zkušeností,“ poznamenal Borisov. Připomněl, že v oblasti zacházení s radioaktivním odpadem a vyhořelým jaderným palivem patří NIAEP-ASE už nyní do desítky světových lídrů.

Borisov dále upozornil, že na Ignalinské JE v Litvě buduje společnost Nukem Technologies, která je součástí NIAEP-ASE, na klíč speciální komplex pro zpracování pevných radioaktivních odpadů. „V současnosti se firma Nukem účastní zároveň různých tendrů v celkové hodnotě 200 milionů euro. Dali jsme kvalitní nabídku pro evropské a asijské trhy, včetně Ruska a zemí bývalého Sovětského svazu,“ řekl Borisov a dodal: „Například Británie je v současnosti nejatraktivnějším trhem v oblasti výstavby nových jaderných elektráren, ale také v oblasti vyřazování dosluhujících elektráren z provozu. Ze stejného důvodu je velice slibný i německý trh. A nesmíme samozřejmě zapomínat ani na japonský trh, kde je prioritou bezpečná a spolehlivá likvidace následků havárie na elektrárně Fukušima. Není vyloučeno, že Japonsko od využívaní jaderné energie nakonec neustoupí, ale zastavené jaderné reaktory starého typu už nejspíše znovu zprovozňovat nebude,“ uzavřel viceprezident pro rozvoj Ivan Borisov.

Autor: -ZS

 

Přehled nových článků

insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky