Domů Eaton díky akvizici cooper industries posílil svůj potenciál a portfolio elektrotechnických produktů

Eaton díky akvizici cooper industries posílil svůj potenciál a portfolio elektrotechnických produktů

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 1
NejhoršíNejlepší 
Neděle, 09. listopad 2014

dInformace, že společnost Eaton chystá akvizici svého konkurenta firmu Cooper, způsobila na trhu značný rozruch. Jednak díky silné pozici Cooperu na trhu, a jednak díky tomu, že se prostřednictvím akvizice společnost Eaton stane jednou z největších vysoce technologických elektrotechnických firem na světě. Akvizice proběhla koncem roku 2012. Redaktor Elektrotechnického magazínu hovoří s panem Ing. Dušanem Pirichem, Country Sales Managerem pro ČR a Slovensko, aby zjistil více o významu akvizice pro obě společnosti, pro jejich zákazníky a také o pozici společnosti Eaton na trhu s elektrotechnickými výrobky.

Akvizice firmy Cooper Industries společností Eaton na konci minulého roku byla v historii Eaton největšíJaké konkrétní strategické cíle Eaton touto akvizicí sledoval?

Akvizice firmy Cooper byla pro Eaton nepochybně velkou událostí. Podíváte-li se na předchozí obchodní aktivity společnosti Cooper, byla její síla ve dvou oblastech, do kterých Eaton zatím nepronikl: výroba elektrické energie a kabeláž. Z hlediska celého dodavatelského elektrotechnického řetězce tak nyní máme mnohem komplexnější záběr.

Existují rovněž oblasti, kde byly úspěšné obě společnosti. Například trh jištění obvodů. Společnost Eaton má vedoucí postavení coby specialista na jističe a současně je jedním z jejich největších výrobců na světě. Firma Cooper je zase specializována na technologii pojistek. Spojením obou specializací jsme docílili toho, že jsme nyní jedním z mála výrobců, kteří vlastní obě technologie – tím nabízíme zákazníkům, co se produktů týče, takřka neomezené možnosti výběru.

Při pohledu na firmu Cooper Industries jsme viděli velkou možnost v oslovení potřeb atraktivního okruhu zákazníků na rozvíjejících se trzích. Sloučením dvou společností s výjimečným postavením a mimořádným talentem jsme vytvořili jedinečné centrum v oblasti napájecích systémů a zaujali jsme pozici, která je zárukou velkých věcí do budoucna.

Co převzetí znamená pro společnost Eaton a co pro její zákazníky?

Nákup firmy Cooper Industries, firmy s globálním působením a obratem 5 mld. Dolarů, je pro Eaton v jeho více jak stoleté historii důležitým mezníkem. Jsme nyní jednou z největších světových elektrotechnických společností a nabízíme špičkové technologické zkušenosti v široké škále oblastí.

Akvizice nám umožňuje plnit vysoké požadavky trhu na sofistikované technologie správy napájení a napájecích systémů. Naši zákazníci stále častěji poptávají co nejkomplexnější řešení. To platí zejména pro velké nadnárodní společnosti a rozsáhlé projekty. Akvizice posílila naši pozici, a proto nyní můžeme nabízet své služby takřka ve všech případech. Naši zákazníci oceňují skutečnost, že mohou získat nejnovější technologie a kvalitní služby z jediného zdroje. Fúze zrychlila rozvoj společnosti Eaton, a poskytla jednak impuls pro další diverzifikaci, jednak zvýšila inovační schopnosti, ze kterých budou nakonec profitovat právě naši zákazníci.

Jak je strukturováno nové produktové portfolio společnosti. Nepřekrývají se aktivity společností Eaton a Cooper?a

Eaton a Cooper operují na mnoha stejných trzích, ale při tom nedochází u produktů a produktových řešení k prakticky žádnému překrývání. Naše technologie jsou skutečně komplementární. Jak v sektoru vysokého, tak nízkého napětí, v nadřazených i distribučních sítích máme nyní podstatně širší základnu a máme tedy ideální postavení k tomu, abychom mohli naše zákazníky uspokojovat komplexními řešeními v širším rozsahu průmyslových, komunálních, obchodních a rezidenčních trhů.

Zatímco klíčová kvalifikace společnosti Eaton je tradičně v oblasti rozvodů nízkého a vysokého napětí, ochrany obvodů, záložního napájení, řízení a automatizaci, díky akvizici máme nyní také značné možnosti v nabídce řešení pro energetiky a provozovatele distribučních sítí (jako jsou například tzv. smart grids a automatizace rozvodné sítě, nebo různá řešení osvětlení a kabeláže pro soukromou i obchodní sféru). Mezi špičkové značky Cooper, které jsou nyní součástí nabídky Eaton, patří mimo jiné Crouse-Hinds a CEAG (řešení pro oblast Ex), Halo a Metalux (osvětlovací systémy), Kyle a McGraw (technologie pro energetiku).

Jak bude sedm divizí firmy Cooper integrováno do struktury elektrotechnických produktů společnosti Eaton?

Předpokládáme, že celý integrační proces potrvá 24 až 36 měsíců, v závislosti na obchodních podmínkách. Pracovní týmy sestávající z pracovníků skupiny Eaton i Cooper pracují na hladkém přechodu v jeden sloučený podnik.

Cooper zaujímá na trhu vedoucí postavení ve výrobě nevýbušných zařízení. Bude toto postavení zachováno v rámci struktury Eaton jako nezávislé, nebo bude přiřazeno k jiné oblasti?

Bezpečnost a odpovědnost, které je spojena se jménem Cooper Industries, je pro Eaton strategicky důležitá, stejně jako další rozšiřování našeho portfolia produktů. Proces akvizice stále probíhá a výsledkem bude integrovaná fungující společnost.

Firma Cooper Industries bude plně integrována do společnosti Eaton. Zůstanou v současné době označení a loga zachovány?

Cooper má zavedenu řadu produktů a řešení. To oceňujeme a budeme i nadále umožnovat zákazníkům těžit z vynikajících technologií a inovačních postupů produktů pocházejících z portfolia Cooper. Proto v současnosti na integračním programu pracuje skupina expertů, a jednou z klíčových oblastí komunikace jsou označení a loga. Vzhledem k množství značek, které Cooper reprezentuje, je nutný pečlivý postup k vytvoření pevného spojení mezi označeními Cooper a Eaton, protože s tímto označením se zákazníci budou dále setkávat.

Toto téma je navíc vždy velmi citlivé pro zaměstnance i pro zákazníky, proto postupujeme s maximální opatrností. Eaton však má úspěšnou historii, pokud jde o akvizice silných firem a značek. Při akvizici firmy Moeller před několika lety jsme se hodně poučili o tom, jak převzít stoletou značku a využít její potenciál k růstu společnosti Eaton.

Máte nějaké reakce od vašich zákazníků, pokud jde o akvizici?

Od našich zákazníků, speciálně od těch, kteří jsou zapojení ve velkých projektech, slýcháme, že si přejí získat větší protihodnotu, ale od menšího počtu dodavatelů, kteří skutečně rozumí jejich potřebám. Nabídkou doplňujících se portfolií Eaton a Coopers jsme v podstatě zdvojnásobili množství produktů, které můžeme nyní větším a náročnějším projektům nabídnout. To představuje velkou přidanou hodnotu pro naše zákazníky, protože nyní mohou od organizace Eaton získat mnohem více pro realizaci svých projektů.

Nová“ společnost Eaton má přes 102 000 zaměstnanců a její očekávaný obrat bude činit 21,8 mld. dolarů. Je nyní portfolio produktů a služeb a rozpětí společnosti na trhu dostatečné pro nejbližší vývoj společnosti, nebo přijdou ještě další akvizice?

Akvizice hrály při růstu a transformaci společnosti Eaton důležitou úlohu. Od roku 2000 bylo provedeno 32 akvizicí v oblasti elektrotechnické výroby, které nám pomohly růst a expandovat náš potenciál po celém světě. Soustředíme se i nadále na rozšiřování a prohlubování firmy Eaton a budeme hledat možnosti dalšího organického růstu ve všech našich obchodních aktivitách vyznačených strategickými akvizicemi vždy tam, kde to bude vhodné. V tomto okamžiku se však soustřeďujeme na úspěšnou integraci Cooper Industries a rovněž na několik dalších akvizic provedených v roce 2012.

Jak se akvizice projevila na produktovém portfoliu v ČR a na slovensku?

Akvizice Cooper Industries vedla k celkovému rozšíření produktového portfolia, a to pochopitelně platí i pro český a slovenský trh. Kromě standardní nabídky produktů společnosti Eaton, která zahrnuje oblast rozvodů nízkého a vysokého napětí, proudových chráničů, jističů, softstartérů, rozvaděčů motorových vývodů, záložních zdrojů napájení (tzv. UPS), jsme díky akvizici rozšířili náš záběr na poli elektrotechniky. Jedná se tedy o nabídku řešení osvětlení, kontroly osvětlení a kabeláže, dále o oblast smart grids, inteligentních rozvodů, automatizace sítí a zabezpečovacích zařízení.

Jak na tuto reakci reagovali zákazníci v ČR?

Naši zákazníci reagovali velmi pozitivně a naše rozšíření přivítali – to se týká především větších zákazníků, kteří v zásadě poptávají rozsáhlé projekty, a mohou tak nyní řešit ještě větší část jednotlivých zakázek přímo se společností Eaton (nemají tak projekt roztříštěný mezi několik dalších dodavatelů z naší branže jako doposud).

 

Přehled nových článků

insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky