Domů Vysoce výkonný laser představuje bezpečnostní výzvu Bezpečné použití vysoce výkonného laseru při výrobě elektroniky

Vysoce výkonný laser představuje bezpečnostní výzvu Bezpečné použití vysoce výkonného laseru při výrobě elektroniky

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Pondělí, 17. listopad 2014

Bez_nzvuLaserová technologie vytváří svazek koherentního světla a využívá charakteristik tohoto silně zaostřeného světla k formování materiálu. Jelikož je světlo tvořeno fotony subatomární velikosti, jedná se o optimální řešení pro zpracování velmi malých struktur nebo nano-struktur, což je typické napří-klad při výrobě elektroniky, polovodičů nebo solárních destiček.

V uvedených oborech se laser stal již uznávaným nástrojem. Ve srovnání s mechanickými metodami je v identických úlohách rychlejší a velmi přesný. Ovšem právě ty charakteristiky, díky kterým je laser maximálně koncentrovanou světelnou energií, mohou pro obslužný personál představovat bezpečnostní riziko. V důsledku toho předpisy ve většině oborů omezují způsob použití laseru a předepisují směrnice pro zajištění bezpečnosti.

Jeden z předních amerických dodavatelů inovativních, laserem podporovaných řešení v oblasti mikrotechniky často využívá ve svých přístrojích vysoce výkonný laser (laserová třída 4). Laser je používán pro řezání, stříhání a leptání elektronických komponent. V zájmu dodržení odpovídajících bezpečnostních požadavků je nutný nanejvýš svědomitý přístup.

Nalezení bezpečného řešení prostřednictvím odpovídajících norem

Třída 4 reprezentuje nejvyšší laserovou třídu. Záření v této třídě je nanejvýš nebezpečné a při nechráněném pohledu do rozptýleného světla může dojít k poškození lidského oka.

Laserové světlo představuje pro člověka možná bezpečnostní rizika, proto podléhá přísným předpisům. V USA je odpovídající průmyslovou normou pro laserovou/ LED bezpečnost norma ANSI Z136. Norma doporučuje správný výběr, aplikaci a použití přístrojů vyzařujících světlo s potenciálem bezpečnostního rizika. V roce 2001 byla norma, která upravuje bezpečnost laserových produktů v Evropě (EN) a v mezinárodní sféře (IEC), zásadně přepracována a došlo k celkové úpravě klasifikačního systému. ISO/IEC, ANSI a OSHA předepisují pro stroje, které používají laser třídy 4, bezpečnostní blokovací systém ve spojení se specifickými kontrolními požadavky. Zákazník používá bezpečnostní systém řízení Flexi Soft a blokovací spínače, nouzové spínače, stejně jako bezpečnostní světelné závěsy, které vyhovují odpovídajícím normám pro bezpečnostně adaptované řízení laserových systémů.

Flexi Soft představuje modulární řešení, které může zákazník rozšiřovat a používat u celé řady typů a velikostí strojů pro řezání laserem. K dispozici je také volitelná komunikační brána pro dálkové monitorování stroje, bezpečnostního procesu a odstranění závad. Řešení sleduje stav laseru (ON/OFF) a blokuje přístup do oblasti, ve které probíhá řezání, pokud je režim aktivní (ON). Navíc umožňuje nouzové vypnutí laseru a monitorování dveří (otevřeno/ zavřeno) a eliminuje problémy spojené s „odskočením“ blokování.

SICK nabízí řešení, která zabezpečují laserově podporované výrobní systémy / stroje. Bezpečnostní systém řízení Flexi Soft je možné adaptovat na jakýkoliv typ systému pro laserové zpracování a může být konfigurován pro zabezpečení právě tolika míst, kolik je jich zapotřebí. Zahrnuje možnost kontroly a komunikace, takže bezpečnostní systém i stroj sám mohou být monitorovány na dálku. To optimalizuje provozní časy a poskytuje provozovateli stroje výrobní výhody. SICK a zpracování laserem, to je ideální spojení – ve prospěch zdokonalení výroby velmi malých komponentů.

Více informací na čísle: +420 257 911 850

 

Přehled nových článků

insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky