Domů Rozhovor s Jiřím Kravalem, zástupcem freeSAT v ČR a na Slovensku

Rozhovor s Jiřím Kravalem, zástupcem freeSAT v ČR a na Slovensku

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 26
NejhoršíNejlepší 
Úterý, 24. únor 2015

fotoJKJiří Kraval se narodil v Přerově, po absolvování gymnázia v Ostravě vystudoval ČVUT v Praze. Během své bohaté kariéry působil v čele několika významných IT společností působících na českém trhu (D-Link, Navigon AG, Mio Technology, Hawllet-Packard a další). V současnosti působí jako ředitel UPC DTH s.a r.l. pro Českou republiku – tato společnost stojí za provozováním satelitní televize známé pod značkou freeSAT. Jiří Kraval má manželku a 3 děti. Mezi jeho koníčky patří bruslení a muzika.

 Jak jste se ke své práci pro freeSAT dostal? 

Dlouhá léta jsem se pohyboval v IT businessu a přibližně před pěti lety jsem byl osloven nabídkou pracovat pro freeSAT. Tehdy to vlastně freeSAT ještě nebyl, protože původní službu UPC Direct jsme na freeSAT přejmenovali až v roce 2011. Ale zpět k otázce. Společnost tehdy nově vznikla vyčleněním satelitního businessu z lokálních UPC a pro mě to byla velice zajímavá a vzrušující příležitost začít budovat něco nového.

Za co jste ve společnosti freeSAT zodpovědný a jaká je vaše pracovní náplň?

Možná bych pro upřesnění začal tím, co si lidé někdy pletou. A sice tím, že freeSAT je komerční název služby, kterou na českém a slovenském trhu poskytujeme. Firma, která tuto satelitní televizi provozuje, se jmenuje UPC DTH s.a r.l. a sídlí v Lucembursku. Já mam na starosti prodej pro Českou a Slovenskou republiku, a hlavně se starám o team lidí, který toto zajišťuje.

Čím se na trhu freeSAT vymezuje od konkurence?

Jednou z klíčových oblastí, kde se snažíme odlišit od konkurence, je zákaznická podpora. Sousloví, které vyslovuje téměř každá firma, je v našem podání fungující realitou. Naše zákaznické centrum obdrželo již několik mezinárodních ocenění za kvalitu. V praxi to znamená, že svým zákazníkům skutečně nasloucháme a snažíme se jim v jejich požadavcích skutečně vyhovět.

Na jakém principu vůbec funguje satelitní vysílání?

Satelitní vysílání, jak vyplývá už z jeho názvu, využívá pro svoje fungování satelit, který je umístěn ve výšce zhruba 36.000 km nad zemi. Je to pozice, na které se pohybuje stejnou rychlostí, jakou se otáčí naše zeměkoule. To znamená, že pro pozorovatele na zemi se jeví, jako by byl neustále „zavěšen“ nad jedním místem. Ale to je jenom část tohoto technologického zázraku. Vše začíná na zemi, kde všechny poskytované televizní kanály dáme dohromady do jednoho datového „balíku“ a ten se vysílá tak zvaným „uplinkem“, což je velká parabola nasměrovaná na družici, kterou využíváme. V našem případě je uplink umístěn v Lucembursku a družice, které využíváme, patří společnosti Telenor. Ta tento signál přijme, zpracuje a pošle zpět k zemi. Díky své poloze je schopna pokrýt obrovskou plochu bez nutnosti překonávat geografické překážky. Proto je satelitní vysílání dostupné naprosto všude.

Kolik kanálů aktuálně nabízí freeSAT v České republice?

Dohromady máme v současnosti k dispozici až 137 programů. Ty jsou pochopitelně rozčleněny do tematických balíčků tak, aby si zákazník mohl vybrat přesně to, co mu vyhovuje. Naším krédem je, aby každý uživatel a člen rodiny nalezl právě ten svůj program nebo programy, které ho baví. A to vše pokud možno za dostupné ceny.

Pokud se bavíme o balíčcích – jaké služby spojené se satelitní televizí si tedy mohou zákaznici objednat?

Budoucí i existující zákazníci u nás naleznou vše podle svých preferencí a možností. Zákazníci, kteří mají své vlastní vybavení i ti, kteří nemají vůbec nic. Zákazníci, kteří se nechtějí vázat smlouvou i ti, kteří dávají přednost smluvní garanci a jistotě. A také zákazníci preferující širokou programovou nabídku včetně množství tematických balíčků nebo i takoví, kterým stačí solidní základ.

Který kanál máte osobně nejraději a proč?

Upřímně se nepovažuji za typického TV konzumenta. Ale když mám příležitost a čas, velice rád se podívám na některý z dokumentárních programů, jako jsou například Spektrum, Discovery channel, Viasat History nebo National Geographic.

Přelom roku vždy svádí k bilancování. Jaké nejzajímavější novinky jste představili v roce 2014? 

Služba freeSAT přišla v posledním roce s podstatným rozšířením programové nabídky balíčků freeSAT plus a freeSAT HD. Našim HBO zákazníkům jsme nedávno zpřístupnili streamovací službu HBO Go. V neposlední řadě jsme také přidali službu Music Choice, což je 10 tematických hudebních kanálů bez reklam.

Čekají nás v této oblasti v dohledné době nějaké zajímavé technologické novinky?

Určitě ano. Počínaje využitím nových komprimačních technologií, které umožňují efektivněji využít stávající satelitní kapacitu, přes postupný přechod na poskytování programu v HD rozlišení až po doplňkové služby, umožňující například využití video knihoven filmových kanálů jako je například Filmbox.

Děkujeme za rozhovor!

 

Přehled nových článků

insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky