Domů Slovenští odborníci se budou podílet na projektu iráckého úložiště radioaktivních odpadů

Slovenští odborníci se budou podílet na projektu iráckého úložiště radioaktivních odpadů

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 1
NejhoršíNejlepší 
Sobota, 25. červenec 2015

DSC00028

Vítězem mezinárodního tendru na první projekt zajištění jaderné bezpečnosti a podporu bezpečného zacházení s nízce a středně aktivními odpady   Iráku se stalo konsorcium pod vedením společnosti NUKEM Technologies. Ta je dceřinou společností ruské společnosti NIAEP-ASE, která patří do ruské Státní korporace pro jadernou energii Rosatom. Součástí vítězného konsorcia byli kromě jiných i slovenští odborníci z Jaderné a vyřazovací společnosti (JAVYS). Popsat, kdo to je….

Konsorcium ve složení NUKEM Technologies, DBE TECHNOLOGY a JAVYS, podporované společnostmi MCM, Healvita Group a MUE Group, bude zodpovědné za přípravu dokumentů potřebných pro výběr vhodné lokality iráckého přípovrchového úložiště, pro licenční řízení a posléze také pro jeho výstavbu. Do úložiště bude ukládán veškerý nízce a středně aktivní odpad, který Irák dosud vyprodukoval, a také odpady vzniklé v budoucnosti.

 

Irák měl v minulosti poměrně rozsáhlý jaderný program s cílem výroby jaderné bomby. V roce 1991 ale byla během války v Zálivu zbývající jaderná zařízení zničena. Součástí mezinárodní snahy na náležitou likvidaci odpadů, které během tohoto programu vznikly, vyhlásila Mezinárodní agentura pro atomovou energii v roce 2006 projekt Iraq Decommissioning Project. Jeho cílem je připravit strategii pro ukládání radioaktivních odpadů, likvidaci bývalých jaderných zařízení a dekontaminaci jejich lokalit a podpořit realizaci těchto činností. Od roku 2009 tento projekt na zajištění jaderné bezpečnosti v Iráku aktivně podporuje i Evropská unie.

 

Jaderné odpady dělíme podle jejich aktivity na nízkoaktivní, středně aktivní a vysokoaktivní a podle toho s nimi nakládáme. Nízko a středně aktivní odpady obsahující pouze krátkodobé radionuklidy je možné ukládat do přípovrchových úložišť, avšak pokud obsahují dlouhodobé radionuklidy (poločas rozpadu 30 let a déle), je nutné jejich uložení do hlubinného úložiště.


JAVYS je vlastníkem a provozovatelem přípovrchového úložiště nízce a středně aktivních odpadů na území Slovenska. Plánované úložiště v Iráku bude podobné konstrukce. Jako provozovatel na slovenském trhu nám JAVYS pomohl dát dohromady konsorcium NUKEM Technologies a DBE, které má zkušenosti s projektováním a realizací mezinárodních projektů, především s ohledem na mezinárodní regulační mechanismy,“ říká Ulf Kutscher, generální ředitel Nukem Technologies GmbH a dodává: „Se společností JAVYS spolupracujeme už více jak 20 let, od doby, kdy NUKEM Technologies vybudovala centrum pro zacházení s odpady v jaderné elektrárně
v Jaslovských Bohunicích. JAVYS je pro nás dlouhodobě spolehlivým partnerem, který má zkušenosti v mezinárodním měřítku. Proto byl i logickou volbou v tendru pro zabezpečení této důležité role v Iráku.“  

 

Zpracovatelské centrum v Jaslovských Bohunicích se zabývá nakládáním s radioaktivními odpady nejen z jaderných elektráren, ale také z lékařství, průmyslu a zemědělství. Přichází sem radioaktivní odpady zabalené do přepravních obalových souborů a odchází odpady připravené k uložení. Znamená to, že pevné odpady jsou vybaleny, roztříděny podle kontaminace a slisovány pro zmenšení obejmu, který bude uložen. Spalitelné odpady jsou spáleny a popel, v němž zůstávají radionuklidy, je patřičně zpracován a připraven k uložení. Koncentrované kapalné odpady jsou fixovány do pevné matrice, aby byl vyloučen jejich únik do životního prostředí. Všechny odpady jsou po zpracování umístěny do kontejneru pro definitivní uložení do přípovrchového úložiště v Mochovcích a zality speciální cementovou směsí. To vše se děje za přísného dozoru slovenského jadrového úradu i mezinárodních organizací.

 

 „Společnost JAVYS oceňuje možnost být součástí projektu spolu s NUKEM Technologies a DBE. Jako provozovatel úložiště nízce a středně aktivních odpadů na Slovensku a s více než 40letými zkušenostmi v oblasti provozu, údržby a vyřazování jaderných zařízení z provozu, stejně jako s použitým jaderným palivem a radioaktivním odpadem věříme, že můžeme hrát důležitou roli v projektu a při předávání zkušeností konsorcia irácké straně,“ říká Ing. Peter Čižnár, předseda představenstva a generální ředitel společnosti JAVYS. 

 

Tříletý projekt v hodnotě 1,75 miliónu eur, který je financovaný a spravovaný Evropskou komisí, má pro Irák strategický význam. Projekt bude úzce propojený s iráckou vládou, stejně tak jako s příslušnými provozovateli a regulátory, kteří jsou zodpovědní za vyřazování zařízení z provozu a zacházení s radioaktivními odpady. Včetně Ministerstva vědy a techniky, které je provozovatelem jaderných zařízení, a Ministerstvem životního prostředí prostřednictvím iráckého regulačního orgánu.

 

 

 

 

Přehled nových článků

insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky