Domů Eaton: Inteligentní bydlení je budoucnost

Eaton: Inteligentní bydlení je budoucnost

Hodnocení uživatelů: / 1
NejhoršíNejlepší 
Pátek, 24. červenec 2015

Chytre_bydleni-640x480V dnešní době dům snadno ovládnete i s pomocí svého mobilního telefonu. Aplikaci i možnosti ovládání aktorů v domě uvedl Eaton pro různé platformy již před časem. Odborníci však nyní přemýšlí i o tom, jak tímto způsobem propojit celou čtvrť a co všechno ještě domy mohou umět. Co nás tedy možná čeká v budoucnosti?

Co umí chytré domy dnes?

Ranní probuzení díky obsluze žaluzií nebo vzdálené automatické ovládání vytápění místností, než se ráno ocitnete v koupelně – to všechno už není hudba budoucnosti, ale běžné věci, které tzv. chytré domy dnes hravě zvládnou. K ranní snídani vám pustí hudbu či oblíbenou rádiovou stanici, zhasne světla, na která jste zapomněli při odchodu do práce, aktivuje alarm, který signalizuje nechtěného návštěvníka.

„Ano, v takovém domě nebo vzdáleně mimo něj lze ovládat běžně osvětlení i spotřebiče, kontrolovat jejich stav, otevřít garážová vrata, vytáhnout rolety či žaluzie, pro jednotlivé místnosti nastavit požadované teploty a časy vytápění/chlazení, IP kamerou sledovat dění v domě, monitorovat spotřebu energií a využít řadu dalších bezpečnostních a komfortních funkcí,“ vysvětluje Ing. Jaromír Pávek ze společnosti Eaton Elektrotechnika (www.xComfort.cz). Chytré domy se navrhují zkrátka proto, aby vám usnadnily práci, postaraly se o vaše bezpečí a uspořily vaše finance za energie a podobné služby.

Jen mylně se domníváte, že tohle si může dovolit jen bohatý člověk žijící v luxusní rezidenci. Chytrý byt může fungovat stejně nebo podobně např. i v panelovém domě, a to díky inteligentním technologiím, které např. perfektně ovládají energetickou náročnost v dané nemovitosti. Dokáže sledovat počasí a přizpůsobit mu topení v jednotlivých pokojích i vzhledem k požadavku samotného majitele. Např. v koupelně můžete mít teplo každé ráno i večer bez ohledu na roční dobu. A proč tohle všechno? Jen samotné vytápění může znamenat úsporu v desítkách tisíc korun ročně. Systém lze přitom snadno ovládat z jediného místa, např. právě z mobilního telefonu.

Co přinese budoucnost
Zvláště posledních deset let jde vývoj velmi kupředu. Ocitáme se v době, kdy spolu dokáží komunikovat i jednotlivé budovy. I na to má již nyní Eaton některá dílčí řešení. A nabízí se tedy otázka využití této komunikace. Nepůjde o chytrá města v pravém slova smyslu, ale něco jako chytré čtvrtě už sci-fi nejsou. K čemu to je dobré? Inteligentní systémy by mohly dokázat např. přesměrovat energii přesně na místo, kde je právě potřeba. Stejně tak by zvládly zdroj energie úplně vypnout v případě, že ho nedokáže využít. Budoucnost tohoto odvětví je tedy velmi slibná.

 

Přehled nových článků

insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky