Domů Frekvenční startér – společnost Eaton představuje další úroveň s integrovanou komunikací CANopen

Frekvenční startér – společnost Eaton představuje další úroveň s integrovanou komunikací CANopen

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 1
NejhoršíNejlepší 
Středa, 17. únor 2016

Frekvenční startér PowerXL DE11 nabízí nové možnosti použití podporující energetickou účinnost ve strojírenství

EA000604_VSS_DE11Společnost Eaton rozšiřuje svou řadu frekvenčních startérů PowerXL DE1 o startér DE11. Kromě standardního rozhraní Modbus a možnosti integrace do systému SmartWire DT nabízí nová řada produktů také možnost přímého připojení ke sběrnici s komunikačním protokolem CANopen. Okamžitě tak otevírá další uplatnění v mnoha oblastech v rámci strojírenství a jednoduše, účinně a úsporně splňuje směrnici ErP.

Frekvenční startér je nová kategorie přístrojů, kterou společnost Eaton nedávno uvedla na trh. Společnost Eaton chtěla zákazníkům poskytnout alternativu, která jim umožní spolehlivě chránit a spouštět motory v rámci jejich energeticky účinného provozu. Pokud jde o požadavky na minimální stupně účinnosti, jako u čerpadel a ventilátorů, vyžadují procesy a zařízení často elektronické řízení proměnných otáček. Frekvenční měniče však mají v mnoha případech přebytečnou funkcionalitu a příliš složitě se obsluhují, zatímco spouštěče motorů se sice používají snadno, ale mají omezenou funkčnost. Frekvenční startér tuto mezeru vyplňuje, protože kombinuje výhody obou přístrojů.

Stejně jako startér DE1 umožňuje i startér DE11 řízení proměnných otáček pro aplikace do 7,5 kW, a z pohledu použití je podobný stykači nebo spouštěči motoru s možností provozu „ihned po vybalení“, aniž byste museli nastavovat parametry. V rámci nového provedení DE11 je k dispozici odnímatelná řídicí svorkovnice, která šetří čas a práci strojním inženýrům a výrobcům rozváděčů. Uživatel může přístroj nainstalovat buď vodorovně nebo svisle. Vzhledem k tomu, že šířka přístroje odpovídá standardnímu spouštěči motoru, lze ho jednoduše nahradit. Znamená to také zjednodušení v projektech dodatečného vybavení.

Z výrobního nastavení lze provést individuální přizpůsobení parametrů pro konkrétní aplikaci. Uživatel může použít zásuvný konfigurační modul a provést základní vlastní úpravy výrobního nastavení pouze pomocí šroubováku – bez potřeby klávesnice, softwaru nebo návodu. Při praktickém srovnání s konvenčními řešeními snižuje tento typ konfigurace dobu instalace až o 70 procent.

Frekvenční startér poskytuje díky konstrukci „Trip-Free-Design“ nejvyšší úrovně dostupnosti. Vedle těchto vlastností je přístroj schopen detekovat zpětnou energii z motorů a automaticky ji monitorovat; má funkci automatického restartu, funkci DC brzdění, DC regulaci v případě nerovnováhy, automatické snížení spínací frekvence při vysokém zatížení nebo při vysokých okolních teplotách; vnitřní ochranu motoru proti přetížení, ochranu před zkratem a přímou termistorovou ochranou motoru. Přístroj je také připraven k použití bez snížení výkonu až do 60 °C.

Díky své jedinečné výkonnostní specifikaci vyhrál frekvenční startér PowerXL DE1 cenu německého průmyslu za rok 2015 (Industriepreis 2015) v kategorii elektrotechnika. Frekvenční startéry DE1 a DE11 splňují požadavky nejen čerpadel a ventilátorů, ale i mnoha dalších aplikací na trhu, pro které dříve neexistovala žádná ideální řešení. Patří mezi ně případy, kdy není možné přímé připojení na síť spouštěčem hvězda-trojúhelník nebo softstartérem, protože aplikace neumožňuje sníženou frekvenci startů zátěže a protože má přímé spuštění za následek extrémně vysoký rozběhový proud. Kromě toho přístroj nabízí řešení pro rostoucí počet aplikací s konstantními otáčkami, u kterých jsou požadovány frekvence odlišné od frekvence sítě.

Chcete-li se dovědět více o společnosti Eaton, navštivte www.eaton.cz/moem-ee. Pro všechny poslední novinky se připojte na Twitter přes (@Eaton_EMEA) nebo je naleznete na naší (Eaton EMEA) LinkedIn firemní stránce.

 

Články na podobné téma

Přehled nových článků

insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky