Domů Rosatom jako první ve světě zahájil spouštění reaktoru generace III+

Rosatom jako první ve světě zahájil spouštění reaktoru generace III+

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Úterý, 29. březen 2016

staen_souborV Novovoroněžské jaderné elektrárně bylo 23. března 2016 zahájeno zavážení paliva do reaktoru VVER-1200, který je prvním projektem bloku AES-2006 řadícího se ke generaci III+. Práce probíhají v rámci programu fyzikálního spouštění tohoto inovativního bloku. Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom zahájila spouštění reaktoru generace  III+ jako první ve světě. Jedná se o stejný typ reaktoru, který nabízelo česko-ruské konsorcium MIR 1200 v tendru na dostavbu JE Temelín.

V prosinci loňského roku bylo dokončeno testování jednotlivých zařízení nového bloku i jejich sestav, které probíhalo za provozních parametrů, ale bez přítomnosti jaderného paliva v reaktoru. Koncem prosince r. 2015 byla úspěšně provedena také tlaková zkouška kontejnmentu bloku a poté ruský regulační úřad Rostechnadzor provedl nezávislé prověření připravenosti bloku k fyzikálnímu spouštění.

Ve středu 23. března 2016 začala ve skladišti čerstvého paliva na šestém bloku Novovoroněžské jaderné elektrárny příprava palivových souborů k zavezení do aktivní zóny reaktoru: vybalování z ochranných obalů a přemisťování do nádoby pro přepravu paliva na reaktorový sál. První soubor byl do reaktoru spuštěn ráno 24. března.

Spouštění prvního reaktoru VVER-1200 probíhá zcela novým způsobem s cílem dodatečného zvýšení jaderné bezpečnosti. Ředitel elektrárny Vladimir Povarov k tomu uvádí: „Pro zvýšení bezpečnosti nového bloku budeme jaderné palivo zavážet postupně. Nyní je aktivní zóna ze dvou třetin vyplněna imitátory palivových souborů a jen třetina ze všech souborů umístěných do aktivní zóny bude obsahovat uran.“ Později budou imitátory postupně vyměňovány za soubory s čerstvým palivem.

Aby měl personál elektrárny přesnou představu o dějích uvnitř reaktoru, byly již nyní uvedeny do provozu veškeré přístroje pro měření neutronového toku, což zlepšuje efektivitu spouštění a zvyšuje bezpečnost bloku.

Program fyzikálního spouštění nového bloku zahrnuje následující činnosti: zavezení paliva, montáž víka reaktoru s horním blokem (obsahuje především pohony regulačních orgánů), dosažení kontrolovatelné řetězové štěpné reakce a pak desítky testů zařízení bloku při různých hodnotách výkonu. Nejdříve budou všechna důležitá zařízení otestována při minimálním kontrolovatelném výkonu, později bude postupně navyšován.

Po dokončení fyzikálního spouštění bude předán protokol Rostechnadoru, který při kladném rozhodnutí povolí zahájit energetické spouštění. To znamená, že elektrogenerátor bude přifázován k síti a dodá do ní první kilowatthodiny elektřiny. Proběhne testování všech zařízení pro výrobu elektřiny a výkon bloku bude postupně navýšen až na 100 procent nominální hodnoty. Po několika měsících a stovkách dílčích testů tedy blok přejde do komerčního provozu a začne dodávat elektřinu do sítě podle fixního tarifu.

Na spouštění nového bloku dohlíží vědecký ředitel spouštěcích prací výzkumný ústav Kurčatovův institut, generální projektant reaktorů VVER projekční kancelář OKB Gidropress, generální projektant elektrárny společnost NIAEP-ASE a společnost Atomtechenergo.

 

Přehled nových článků

insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky