Domů Diagnostika elektrických motorů a pohonů vibrometrem

Diagnostika elektrických motorů a pohonů vibrometrem

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Neděle, 01. květen 2016

Diagnostika elektrických motorů a pohonů vibrometrem

„Porucha motoru není náhoda“ a kdo to tvrdí není údržbář, ale hasič

Diagnostika motorů a pohonů je nedílnou součástí prediktivní údržby, která znamená dělat rozhodnutí o výměně částí přístroje a zařízení během plánované údržby, ještě dřív než jsou úplně zničeny a způsobí tak úplné zastavení výrobního procesu. Tento přístup vyžaduje pravidelnou kontrolu dat nasbíraných během měření pomocí diagnostických zařízení.

flukeVibrace jsou prvním projevem

Měření vibrací rotačních součástí ve výrobě je jednou z diagnostických technik, která dokáže zjistit zhoršení stavu motoru, pohonu nebo převodovky 1 až 9 měsíců před samotným selháním.

Zvýšené vibrace mohou být způsobeny následujícími důvody: nevyvážeností, vychýlením osy, mechanickou vůlí, nebo poškozenými ložisky.

Pro měření obecné hladiny vibrací můžete použít vibrometr, například Fluke 805 FC, který pracuje s rozsahem 10 Hz až 10 kHz. Pomocí tohoto vibrometru můžete měřit také činitel výkyvu (ČV). Činitel výkyvu ukazuje poměr špičkových hodnot vůči efektivní hodnotě (RMS). Díky tomuto poznatku je možné odhalit chyby v ložiscích vnějších nebo vnitřních kroužků (viz obrázek 1). Činitel výkyvu je měřený ve frekvenčním rozsahu 4–20 kHz.

Vibrometr Fluke 805 FC je vybaven jak akcelerometrem, tak i snímačem síly. Díky tomuto senzoru si mohou být uživatelé jistí, že je vibrometr aplikován na přístroj příslušnou sílou. Toto je znázorněno rozsvícením příslušné LED diody během měření.

Vibrometr 805FC je také vybaven funkcí Fluke Connect. Vestavěný komunikační modul umožňuje připojení ke cloudu, do kterého se odesílají všechna naměřená data. Použitím smartphonu, který slouží jako prostředník mezi měřícím zařízením a cloudem, lze přiřazovat jednotlivá měření vibrací a termografické snímky (viz obrázek 3) předdefinovanému přístroji, jako např. elektrický motor, nebo celé pohonné sestavě.

Díky funkci Fluke Connect je možné sdílet data s ostatními uživateli aplikace, kteří jsou členy týmu. Lze také v reálném čase požádat člena týmu o pomoc přímo z místa měření. Služba Fluke Connect je také dostupná přes webový prohlížeč. Po přihlášení je přístupná databáze měřených sestav dle skupin a k dispozici je také analytická funkce, která zobrazuje stav diagnostikovaného elektrického zařízení.

 

Články na podobné téma

Přehled nových článků

insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky