Domů Rosatom podepsal s francouzským Alstomem jednu z největších dodavatelských smluv pro JE Hanhikivi

Rosatom podepsal s francouzským Alstomem jednu z největších dodavatelských smluv pro JE Hanhikivi

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Pondělí, 08. srpen 2016

imagesRuská společnost Rusatom Energo International podepsala minulý týden smlouvu s francouzsko-americkou společností Alstom na výrobu a dodávku turbogenerátoru pro finskou JE Hanhikivi. Elektrárna s jedním reaktorem VVER-1200 má vzniknout do roku 2024.

 

Podle smlouvy Alstom vyprojektuje a dodá turbosoustrojí založené na technologii Arabelle vyvinuté touto společností. Součástí kompletu zařízení, které převádí pohybovou energii páry na elektrickou, je unikátní pomaloběžná turbína Arabelle. Alstom poskytne také další služby, k nimž patří například i práce spojené s montáží zařízení a jeho uváděním do provozu. Projekční práce mají začít neprodleně po podpisu smlouvy.

Smlouva na dodávku turbosoustrojí je jednou z největších smluv na dodávky komponent pro jaderné elektrárny a znamená podstatný milník v průběhu projektu. Komponenty mají být na staveniště dodány v roce 2011.

 

Nyní na staveništi probíhají přípravné práce – výkopové práce, stavba přístupových komunikací a infrastruktury pro stavební dělníky a techniku. Podle harmonogramu mají být tyto práce završeny přelomu let 2017 a 2018 odlitím betonu do základů reaktorové budovy, což je považováno za oficiální zahájení výstavby jaderné elektrárny. V roce 2023 mají být dokončeny stavební práce a montáž komponent a bude zahájeno spouštění nového bloku. O rok později má být uveden do komerčního provozu.

 

Na projektu JE Hanhikvi se bude podílet i česká společnost ÚJV Řež, a. s.. „V roce 2015 jsme podepsali Rámcovou smlouvu o podpoře při schvalování a výstavbě jaderné elektrárny Hanhikivi-1 s reaktorem VVER-1200. Postupně se rozběhly práce v řadě oblastí tohoto projektu, ve kterém může ÚJV Řež zužitkovat své zkušenosti z řady projektů zaměřených na elektrárny VVER v ČR i v zahraničí. Konkrétně jde o řešení kontroly a nezávislé posouzení projektové a bezpečnostní dokumentace či dokumentace k aktivní zóně reaktoru. Dále smlouva předpokládá aktivity v oblastech řízeného stárnutí, materiálových analýz, nakládání s radioaktivními odpady a další,“ řekl ing. Miroslav Horák, výkonný ředitel a místopředseda představenstva ÚJV Řež, a.s.

 

 

Přehled nových článků

insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky