Domů První blok JE Kudankulam byl předán indické straně. Na jeho výstavbě se podílely i české firmy

První blok JE Kudankulam byl předán indické straně. Na jeho výstavbě se podílely i české firmy

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Středa, 17. srpen 2016

TSS_3600Indický premiér Narendra Modi a ruský prezident Vladimír Putin prostřednictvím videokonference uvedli minulý týden do provozu první blok indické jaderné elektrárny Kudankulam. Blok s reaktorem VVER-1000 dodává do sítě elektřinu v rámci zkušebního provozu už od 31. prosince roku 2014. Jadernou elektrárnu Kudankulam staví ruská společnost Atomstroyexport, která je dceřinou firmou ruské státní jaderné korporace Rosatom, a indická firma Nuclear Power Corporation of India Limited (NPCIL).

Kontrakt na výstavbu JE Kudankulam podepsala Indie ještě se Sovětským svazem v roce 1988. Výstavba elektrárny však začala až v roce 1997, a to kvůli politickým a ekonomickým důvodům spojeným s rozpadem Sovětského svazu v roce 1991.

Ředitel jaderné elektrárny Kudankulam R. S. Sundar uvedl, že druhý blok elektrárny bude připraven k provozu na konci letošního srpna.

Premiér Modi řekl, že první blok jaderné elektrárny Kudankulam byl důležitým milníkem v pokračujících snahách Indie rozvíjet čistou energetiku. „Vždy jsem si hluboce vážil naší spolupráce s Ruskem a jsem rád, že jsme společně dokončili první blok JE Kudankulam. Je to jeden ze signálů, který poukazuje na naši snahu společně rozvíjet čisté zdroje elektřiny,“ uvedl. „První blok JE Kudankulam o výkonu 1000 MWe je nejvýkonnějším energetickým blokem v Indii. V lokalitě této jaderné elektrárny bude podle plánů vybudováno ještě dalších pět 1000MWe  jaderných bloků,“ dodal indický premiér.

Na výstavbě jaderné elektrárny Kudankulam se významně podílely i české firmy.  Například dodávky společnosti Arako činily přes 2 milióny korun. Dále zde byly použity čerpací agregáty společnosti Sigma Group, kabely společnosti KABELOVNA KABEX a vysokotlaké ohříváky firmy Vítkovice a.s. 

 

Přehled nových článků

insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky