Domů Rosatom vstupuje na trh s větrnou energetikou

Rosatom vstupuje na trh s větrnou energetikou

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Pondělí, 06. únor 2017

rotor-installation-1Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom schválila své dceřiné společnosti OTEK, která má na starosti nejaderné energetické aktivity korporace, partnerství s holandskou společností Lagerwey dodávající větrné elektrárny. V průběhu letošního roku obě společnosti vytvoří společný podnik, který zabezpečí maximální zapojení zahraničního partnera při výstavbě větrných elektráren v Rusku.

 

Společnost OTEK prozkoumala možnosti partnerství s různými výrobci větrných elektráren a výběr holandské Lagerwey se zakládá na její dlouholeté zkušenosti v oboru, inovativním designu větrníků, jednoduchosti přepravy komponent v ruských podmínkách, úrovni připravenosti ruského průmyslu k lokalizaci výroby komponent a přípravě zahraničního partnera k maximálnímu možnému transferu technologie.

 

„Mluvíme o vytvoření zcela nového průmyslového odvětví v Rusku,“ řekl Kirill Komarov, první náměstek generálního ředitele Rosatomu. „Naše korporace před sebe postavila nejen úkol zahájit výrobu větrných elektráren, ale také vytvořit systém pro technickou regulaci, přípravu pracovníků, organizaci lokalizace výroby, certifikaci a také rozvoj výzkumu a vývoje. Ustavičně se zabýváme podobnými úkoly při rozvoji jaderné energetiky v Rusku a ve světě, takže lépe než ostatní rozumíme tomu, jak zakládat zcela nová odvětví.“

„Energetický mix budoucnosti se formuje na základě nízkoemisních zdrojů, jako je jádro a obnovitelné zdroje. Rozhodnutí diverzifikovat nízkouhlíkové energetické zdroje je logickým pokračováním rozvoje byznysu Rosatomu. Kromě toho tyto kroky korporaci umožňují plnit strategii vlády přechodu k ekologicky udržitelné energetice, která byla stanovena na období 2017 až 2025,“ doplňuje Komarov.

 

Podle odhadů Rosatomu představuje ruský trh s větrnými elektrárnami do roku 2024 potenciál 3,6 GW s obratem 200 miliard rublů (zhruba 80 miliard korun) ročně. Poptávka na výstavbu větrníků, jejich provoz a montážní a údržbářské služby se odhaduje do roku 2024 na 400 miliard rublů (zhruba 160 miliard korun).

 

Podle plánů Rosatomu by mezi lety 2018 a 2020 měly být postaveny větrníky o celkovém výkonu minimálně 610 MW. Podniky Rosatomu Atomenergomaš a UMATEX Group by měly ročně vyrobit komponenty a agregáty, včetně lopatek vrtulí, pro elektrárny o minimálně 250 MW instalovaného výkonu.

 

Přehled nových článků

insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky