Domů Rosatom bude společně s MAAE rozvíjet jadernou infrastrukturu v nových zemích

Rosatom bude společně s MAAE rozvíjet jadernou infrastrukturu v nových zemích

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Úterý, 25. duben 2017

rosatom_logoMezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE, nezávislá organizace v rámci Organizace spojených národů) a ruská korporace pro atomovou energii Rosatom se dohodly na spolupráci při rozvoji jaderné infrastruktury v zemích, které začínají využívat jádro k výrobě energie. Konkrétně půjde o přípravu jaderných specialistů, vývoj regulačních mechanismů a analýzu bezpečnostních objektů.

 

Dohodu o ruských mimorozpočtových příspěvcích na realizaci projektů rozvíjejících infrastrukturu podepsali Alexej Lichačov, generální ředitel Rosatomu a Jukija Amano, generální ředitel MAAE, v rámci Lichačovovy návštěvy vídeňského sídla MAAE. Dohodu iniciovala ruská korporace.

 

„Pokračujeme v našich snahách o rozšíření počtu společných projektů, navyšujeme jejich rozpočet a společně s MAAE před sebe stavíme konkrétní úkoly. Ty spočívají v tom, aby se vedla aktivní práce se zeměmi, které právě vstupují do jaderného energetického klubu,“ řekl Lichačov.

Výsledky prvního setkání ředitelů MAAE a Rosatomu

Ve středu 19. dubna proběhla první schůzka Amana a Lichačova. Lichačov ji komentuje: „Během této dlouhé pracovní schůzky jsme zhodnotili prakticky všechny otázky spolupráce mezi Rosatomem a MAAE a také jsme prodiskutovali perspektivy rozvoje jádra v obecném smyslu mírového využívání i konkrétně sektoru jaderné energetiky.“

Dále Lichačov sdělil, že během schůzky přišel na pořad jednání význam objektivního odhadu nákladů jak z pohledu ekonomického, tak z pohledu bezpečnosti realizace jednotlivých jaderných projektů. Dodal, že Amano a představitelé MAAE zdůraznili svůj zájem na rozvíjení kontaktů s Rosatomem a svou připravenost ke spolupráci v oblasti přípravy odborníků.

 

 

Přehled nových článků

insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky