Domů Ve Finsku začali projektovat přenosové vedení pro JE Hanhikivi

Ve Finsku začali projektovat přenosové vedení pro JE Hanhikivi

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Středa, 11. leden 2017

dratySpolečnost Fingrid, spravující finskou přenosovou soustavu, zahájila přípravu detailní části projektu trasy pro vyvedení výkonu plánované jaderné elektrárny Hanhikivi-1, která bude postavena za účasti Ruska. Oznámila to společnost Fennovoima (34% podíl v ní drží společnosti ze struktury Rosatomu), která vystupuje v projektu v roli zákazníka.

 

Trasy, kudy povedou elektrická vedení, byly vybrány v předchozí fázi projektu a počátkem tohoto roku bude zahájen terénní výzkum, jehož výsledky budou nezbytné pro výstavbu. Elektrárna bude k síti připojena linkami 110 kV a 400 kV. Projektování bude trvat do roku 2018 a samotná výstavba je plánována v letech 2019 až 2023.

 

V roce 2015 podepsaly společnosti Fennovoima a Fingrid smlouvu na poskytnutí konzultačních služeb, podle níž správce sítě vyprojektuje elektrické vedení a uspořádá veřejné soutěže na výstavbu. Tendry budou vyhlašovány poté, co společnost Fennovoima obdrží stavební povolení pro JE Hanhikivi-1 od finského regulačního úřadu.

Jaderná elektrárna Hanhikivi-1 bude mít ruský reaktor typu VVER-1200 (V-522) podle projektu AES-2006. Vznikne na mysu Hanhikivi poblíž obce Pyhäjoki a podle plánu má elektřinu vyrábět od roku 2024.

 

V roce 2013 podepsaly mezinárodní divize ruské korporace pro atomovou energii Rosatom, společnost Rusatom Overseas (dnes Rusatom Energo International), a Fennovoima smlouvu na výstavbu JE Hanhikivi-1 a o rok později získala ruská stran 34% podíl v projektu. V prosinci 2014 schválil tento projekt většinou hlasů finský parlament a v červnu 2015 podala Fennovoima žádost o stavební povolení.

 

V lednu 2015 umístila ruská vláda projekt výstavby JE Hanhikivi-1 na seznam infrastrukturních projektů s dobrou rentabilitou spolufinancovaných prostředky z Fondu národního blaha. Objem prostředků z tohoto fondu má činit 2,4 miliardy eur. Očekávaný přínos realizace projektu Hanhikivi-1 pro ruské hospodářství je 17,5 miliardy eur a jenom na daních přibude do ruského rozpočtu částka převyšující 3 miliardy eur.

 

Na projektu JE Hanhikvi se bude podílet i česká společnost ÚJV Řež, a. s.. „V roce 2015 jsme podepsali Rámcovou smlouvu o podpoře při schvalování a výstavbě jaderné elektrárny Hanhikivi-1 s reaktorem VVER-1200. Postupně se rozběhly práce v řadě oblastí tohoto projektu, ve kterém může ÚJV Řež zužitkovat své zkušenosti z řady projektů zaměřených na elektrárny VVER v ČR i v zahraničí. Konkrétně jde o řešení kontroly a nezávislé posouzení projektové a bezpečnostní dokumentace či dokumentace k aktivní zóně reaktoru. Dále smlouva předpokládá aktivity v oblastech řízeného stárnutí, materiálových analýz, nakládání s radioaktivními odpady a další,“ řekl ing. Miroslav Horák, MBA,  výkonný ředitel a místopředseda představenstva ÚJV Řež, a.s.

 

Ve Finsku se již nachází jedna elektrárna ruské konstrukce, Loviisa s dvěma reaktory typu VVER-440, která spojuje západní a východní jaderné technologie. Používá západní řídicí systémy a na rozdíl od ostatních elektráren s reaktory typu VVER-440 má kontejnment. Palivo pro tuto elektrárnu dodává od jejího spuštění ruská palivová společnost TVEL.

 

 

Přehled nových článků

insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky