Domů JE Paks-II získala kladné stanovisko EIA

JE Paks-II získala kladné stanovisko EIA

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Středa, 12. říjen 2016

Vizualizace_mon_podoby_novch_blok_v_JE_Pak-IIMaďarský plán na výstavbu dvou nových bloků VVER 1200 v maďarské jaderné elektrárně Paks dosáhl významného mezníku. Získal kladné stanovisko hodnocení dopadu na životní prostředí.

 

Kladné stanovisko projektu udělil župní úřad župy Baranya, který je kompetentním orgánem pro hodnocení vlivu na životní prostředí v souvislosti s projektem Paks-II. Stanovisko potvrzuje, že projekt splňuje maďarské i evropské požadavky na ochranu životního prostředí a uchování přírody.

 

Proces EIA pro dvojici nových bloků začal 19. prosince 2014 podáním více než 2000stránkové studie dopadu projektu na životní prostředí. V průběhu procesu se dále rozrostla z důvodu doplňování informací. Všechny dokumenty byly k dispozici veřejnosti na úřadu pro životní prostředí Ministerstva zemědělství Maďarska a na webu projektové společnosti MVM Paks-II Ltd. V souladu s platnou legislativou byl proveden i přeshraniční proces EIA.

Úřad pro životní prostředí zapojil veřejnost formou veřejných slyšení, které se konaly v průběhu roku 2015 v celkem osmi zemích (Maďarsko, Rakousko, Německo, Slovinsko, Chorvatsko, Rumunsko, Ukrajina, Srbsko). Projektová společnost společně s vládním zmocněncem pro projekt JE Paks-II, Attilou Aszódim, odpovídala na otázky o realizaci tohoto projektu. Během procesu bylo zasláno přes 500 písemných komentářů a otázek a na všechny projektová společnost reagovala. Předloženou dokumentaci hodnotil také maďarský úřad pro jadernou bezpečnost a vodohospodáři. Konzultační fáze procesu EIA skončila 26. srpna 2016.

 

Aszódi k tomu uvádí: „Kladné stanovisko v procesu EIA znamená to, že byl dokončen velmi dlouhý a důkladný proces a bylo učiněno profesionální rozhodnutí. Pro projekt Paks-II to znamená zásadní krok v licenčním procesu.“ Dále Aszódi uvedl, že v blízké době očekává rozhodnutí Evropské komise o JE Paks-II. Ta zkoumá v souvislosti s tímto projektem dva případy: zadávání zakázek a financování projektu (zda nejde o státní pomoc).

 

Koncem října 2016 by měla být podána žádost o umístění nových bloků k maďarskému regulátorovi. Za tímto účelem byl proveden průzkum lokality a nyní probíhá zpracovávání dokumentace. „Věřím, že povolení bychom měli získat na jaře příštího roku,“ řekl Aszódi.

Po procesu EIA a schválení umístění bude následovat žádost o stavební povolení. Stavební práce by měly začít v roce 2018, ale kdy to přesně bude, závisí na tom, jaké podmínky připojí Evropská komise ke svému schválení projektu.

 

V současnosti jsou v JE Paks provozovány čtyři bloky s reaktory VVER-440, které byly spouštěny v letech 1982 až 1987. Kompletní reaktory a další komponenty dodaly české firmy. Podle mezivládní dohody o výstavbě dvou nových bloků, podepsané na počátku roku 2014, dodá ruská korporace pro atomovou energii Rosatom a jeho zahraniční dodavatelé dva bloky s reaktory VVER-1200 a Rusko poskytne úvěr ve výši 10 miliard eur na financování 80 % nákladů.

 

Přehled nových článků

insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky