Domů Byla zahájena výstavba 2. části indické JE Kudankulam

Byla zahájena výstavba 2. části indické JE Kudankulam

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Pondělí, 03. červenec 2017

TSS_357529. června 2017 bylo slavnostně zahájeno betonování základů reaktorové budovy 3. bloku indické jaderné elektrárny Kudankulam s reaktorem VVER-1000. Znamená to oficiální zahájení výstavby 2. části nejvýkonnější indické jaderné elektrárny.

 

Spolupráce v oblasti mírového jádra je jedním z klíčových bodů indicko-ruské spolupráce. Podle dokumentu Strategická vize posílení rusko-indické spolupráce v mírovém využívání jaderné energie má být v Indii do roku 2020 postaveno minimálně 12 bloků podle ruského projektu.

 

„I nadále máme v úmyslu dělit se s Indií o zkušenosti v takto důležité oblasti a podporovat zajištění energetické bezpečnosti ve spřátelené zemi,“ uvádí Valerij Limarenko, prezident Inženýringové společnosti ASE. „Výstavba jaderné elektrárny Kudankulam s našimi technologiemi je vlajkovým projektem. Na přelomu let 2016 a 2017 proběhlo slavnostní předání 1. bloku zákazníkovi a 2. blok byl předán do zkušebního provozu. A nyní zahajujeme výstavbu 3. a 4. bloku této elektrárny,“ zdůraznil Limarenko.

Nalití prvního betonu do základů hlavního výrobního bloku tradičně patří ke klíčovým mezníkům výstavby a je označováno za oficiální zahájení výstavby. „Od prvního betonu se počítají všechny termíny výstavby nového jaderného bloku. Zároveň se tím rozbíhají stavební a montážní práce v plném rozsahu,“ doplňuje Andrej Lebeděv, viceprezident pro projekty v jižní Asii.

 

Předcházelo tomu povolení k zahájení betonování základů reaktorové budovy, které od indického regulačního úřadu získala společnost Nuclear Power Corporation of India Ltd (NPCIL) dne 19. června 2017.

 

Konkrétní obrysy získávají plány i na 3. část jaderné elektrárny Kudankulam. Začátkem června byla během 18. rusko-indického summitu v Petrohradě podepsána rámcová dohoda na výstavbu 5. a 6. bloku této elektrárny. Dále byla podepsána mezivládní úvěrová dohoda, podle níž Rusko vyčlenilo úvěrové prostředky na dodávku zařízení a dokumentace pro tyto bloky.

Do projektu prvních dvou bloků elektrárny Kudankulam přispěly svými dodávkami také české firmy. Například armaturky Arako a MSA dodávaly speciální a průmyslové armatury, Sigma Group čerpadla, Kabelovna Kabex kabely, ZPA Pečky elektropohony a Vítkovice vysokotlaké ohříváky a díly parogenerátorů.

 

„Pro 2. blok JE Kudankulam dodala Sigma Group a.s. v letech 2007 a 2008 čerpadla chladicí vody do systému ventilace v počtu 31 kusů. V současné době se SIGMA GROUP a.s. účastní výběrových řízení na dodávky náhradních dílů pro výše uvedená čerpadla. Také se v současnosti účastní výběrových řízení na čerpadla surové vody, chladicí vody, podávací a napájecí čerpadla do strojovny, kusová čerpadla do primárního okruhu pro projekt nové výstavby 3. a 4. bloku JE Kudankulam,“ uvádí Jiří Tomášek, vedoucí divize Jaderná energetika společnosti SIGMA GROUP.

 

První dohoda o výstavbě 3. a 4. bloku JE Kudankulam s reaktory VVER-1000 byla podepsána v roce 2008. Podle této dohody mají být postaveny i další bloky s ruskými technologiemi ve stejné lokalitě a na dalších místech v Indii. V JE Kudankulam probíhá výstavba podle projektu projekční kanceláře Atomenergoprojekt (součást Rosatomu) na modernizované bloky s reaktory VVER-1000, který plně odpovídá současným ruským normám a doporučení Mezinárodní agentury pro atomovou energii a který byl certifikován evropským sdružením provozovatelů jaderných elektráren EUR.

 

 

 

 

Přehled nových článků

insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky